Хората могат да снижат риска от високо кръвно налягане, като направят промени в храненето. Една от тях, предложена от британски медици, е да се ядат гъби, но не какви да е, пише в. „Дейли експрес“, цитиран от БТА.
Смята се, че гъбите шийтаке снижават високото кръвно налягане. Те са богати на еритаденин, който блокира действието на ензим със съдосвиващо действие. Това е важно, тъй като при свиване на съдовете налягането на кръвта в тях се повишава, обяснява диетоложката Джулиет Келоу.
Д-р Сара Бруър допълва, че шийтаке блокират ангиотензин-конвертиращия ензим (ACE) подобно на инхибиторите му – клас лекарства за високо кръвно.Копърът връща кръвното в норма: Експерти с безценни съвети как да го използваме правилноКопърът е много популярна подправка в нашата страна. Не минава нито една пролет, лято или есен без т…Oct 25 2018skafeto.com

Шийтаке печели името си „императорска гъба”, защото в дълбока древност, по времето на императорската династията Мин, официално се превръща в гъба с лековити качества и средство за достигане до дълбоки старини. Всички набрани гъби отивали в императорския двор. Тогава гъбата не е била никак известна сред масовото общество.
Първият, който забелязва и изучава гъбата Шийтаке, е английският ботаник Майлс Джоузеф Бъркли. Той пръв представя лекарствените свойства на гъбата и й дава латинското име Lentinus edodes.
Как се отглежда Шийтаке с лекаствени свойства?
Пробиват се малки дупки в дървени трупчета, пълнят се с мицел и се замазват с восък. Само след година реколтата е вече готова. Това се отнася за гъби с лечебни свойства. За гъби без такива свойства, спецификата на получаване е друга. Този метод гарантира изникването на гъби с голямо съдържание на Лентинан и други лечебни вещества.

Ядливите гъби кладница, зимна припънка и манатарка също съдържат еритаденин, но в по-малки количества.
Шийтаке са и отличен източник на всички незаменими аминокиселини и на витамини B1, B2, B12 и С. Те съдържат и повече витамин D от което и да е друго растение. Магнезият и калцият в тях също понижават кръвното.
Шийтаке отстъпват по популярност на най-известните гъби в света – печурките, но ги превъзхождат по хранителна стойност. „В Япония тези гъби неслучайно са били смятани за еликсир на живота“, отбелязва д-р Бруър.
Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е диети и средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!Д-р Камен Каменов посочи как алтернативната медицина помага при пациенти с високо кръвноД-р Камен Каменов е лекар с придобити две специалности: вътрешни болести и кардиология. За постигане…Sep 21 2018skafeto.com

loading...