Забързаното ежедневие, в което живеем и почти непрекъснатите стресови ситуации поставят в риск здравето ни. Най-застрашена от всичко това е сърдечно-съдовата система.

Един от най-известните симптоми на сърдечен удар е болка в гърдите. Въпреки това, не е тайна, че тя може да бъде и признак на друго по-малко сериозно заболяване, като киселини в стомаха или лошо храносмилане, пише zdrave.to. Според професор Саймън Редууд, кардиолог в болницата в Лондон Бридж, има няколко начина да се различи болката в гърдите, причинена от сърдечен удар и болката, причинена от друго неразположение.Лекари откриха изненадващо оръжие срещу високото кръвноАко не се лекува, високото кръвно налягане може да доведе до животозастрашаващи усложнения. За пониж…Apr 9 2019skafeto.com

„Основният симптом е болката в гърдите, която обикновено се намира в центъра на гръдния кош. Но може да се разпространи и в челюстта, ръцете или гърба. Обикновено такава болка предизвиква усещане за притискане, сякаш някой седи на гърдите ти. В допълнение, по време на инфаркт, изпотяването се увеличава, има гадене, понякога се появяват повръщане и задух, ”каза той.

„В някои случаи обаче може да възникне само задух и може да няма други ясни симптоми, особено при пациенти с диабет“, добавя той.
Според Редууд, мъжете са по-склонни да прекарат инфаркт от жените.
Основните причини за инфаркта са диабет, високо кръвно налягане, пушене, липса на физическа активност, затлъстяване и висок холестерол.
Кардиологът подчерта, че в момента има два основни начина за намаляване на риска от сърдечен удар: отказване от тютюнопушенето и здравословно хранене.

„Намалете животинските мазнини в диетата си, особено червеното месо – пилето ще го замести, но изхвърляйте кожата му и спрете млечните продукти (мляко, масло, сирене, яйца) и увеличете количеството плодове, влакна и зеленчуци„, обясни той.
Според експертите трябва също да следите теглото си, да се тествате за диабет, да следите нивата на холестерола и кръвното налягане.

„Спортувайте поне 30 минути пет пъти седмично – или повече – най-добре е да извършвате дейности, благоприятстващи сърдечно-съдовата система като плуване, колоездене, бързо ходене или лек джогинг”, съветва Редууд.
„Ако усетите дискомфорт в гърдите, докато спортувате, консултирайте се с лекар. И ако развиете дискомфорт в гърдите си в покой (особено ако има някой от горните симптоми), обадете се на бърза помощ”, предупреди той.
Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е диети и средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!Как да си измерим кръвното налягане без апаратПовишените стойности на кръвното налягане са едно от най-разпространените заболявания в света. Въпре…Apr 11 2019skafeto.com

loading...