ваксиниран срещу грип

Който е ваксиниран срещу грип, по-рядко се заразява с коронавирус и изглежда прекарва COVID-19 по-леко, според лекари от Мичиганския университет, цитирани от Министерството на здравеопазването.

Какви са възможните обяснения за това? Лекари от Мичиганския университет са публикували в специализираното издание American Journal of Infection Control резултати от тяхно изследване. Те са анализирали данните на 27 201 пациенти от щата Мичиган, които до 15 юли 2020 г. са се тествали за COVID-19. От тях почти 13 000 са били ваксинирани срещу грип. Лекарите са установили, че в групата на ваксинирани срещу сезонния грип, по-малко хора са се заразили с COVID-19 (4%), отколкото в групата на неваксинираните (4,9%).

Освен това пациентите с противогрипна ваксина по-рядко са били хоспитализирани или изкуствено обдишвани, а средният им престой в болница е бил по-кратък.

Припомняме, това не е първото подобно проучване. Още преди година проучване сред медици, осъществено в Университета Радбоуд, Нидерландия, доказа, че от инфектираните с COVID-19 здравни работници в тяхната болница, ваксинираните срещу грип са били значително по-малко в сравнение с онези, които не са били имунизирани предишната зима. Разликата между двете групи е 39% в полза на медиците, които са получили грипна ваксина, пише Скенернюз.

Че противогрипната ваксина може да предложи частична защита срещу двете инфекции показаха и други независими доклади на учени от различни страни.

Виж още:Австралийски учени: Кръвното пада за минути с тази евтина напиткаАвстралийски учени посочиха напитката, която помага на всички хора с хипертония. Статията е публикув…Nov 16 2021skafeto.com


loading...