ваксини във вид на хапче

„В портфолиото на ваксината ще се включат и нови играчи. Те са на етап предклинични и клинични проучвания“. Това заяви пред NovaNews вирусологът проф. Радостина Александрова.

„Въпрос на много малко време е ваксината на „Новавакс“ да получи разрешително. Тя съдържа само S белтък и ще информира организма за вируса, за да бъде подготвен“, коментира тя.

По думите й препаратът на „Велнева“ пък е инактивирана ваксина. „При нея целия вирус се въвежда, но е инактивиран, провокира имунната система да изгради имунен отговор. Противогрипните ваксини са от този тип. Не допуска тежки случаи на COVID-19″, обясни тя. Процесът е инжекционен с 4 седмици между двете дози“, обясни медикът.

На 3 януари започват клинични проучвания за третата ваксина. „Тя ще постави ударението върху клетъчния имунен отговор. Фирмата производител вече очаква резултати за ваксина за „Денга“. Тази ваксина ще бъде налична през 2025 г.“, каза проф. Александрова.

Тя сподели, че израелска компания разработва ваксина хапче. „По-лесна е за приложение и съхранение. Влизайки в храносмилателния тракт, тя ще се запознае с организма и ще осигури защита“, подчерта тя.

Ваксината спрей пък активира местния имунен отговор, информира вирусологът.

По нейното мнение има спад на заболелите, но вирусът не си е отишъл, затова не бива да подценяваме мерките и поставянето на ваксина.

Виж още:Големият въпрос: Ще трябва ли да се ваксинираме на всеки 6 месеца срещу коронавирусБустерните имунизации са необходими, тъй като с течение на времето броят на антителата в кръвта спад…Nov 21 2021skafeto.com

Огромна промяна: Вече без информирано съгласие преди ваксинация срещу COVIDОт днес няма да се изисква подписване на писмено информирано съгласие на пациентите за поставяне на …Nov 19 2021skafeto.com

Проф. Генчо Начев: Задължителна ваксинация и затвор за антиваксъритеМисля, че няма място за оптимизъм, защото сме постигнали едно плато, но в никакъв случай не трябва д…Nov 21 2021skafeto.com


loading...