Владимир Болибок

Симптомите на инфекция с нови щамове коронавирус могат лесно да бъдат объркани с признаци на ТОРС, но се различават по факта, че честотата на дишане може да покаже явен проблем с белите дробове. Колко вдишвания в минута са причина да се обадите на лекар, разказва имунологът-алерголог Владимир Болибок.

Загубата на миризма отдавна се смята за най-честия симптом на COVID-19. Когато той се появи, хората веднага отиват на лекар и започват лечението навреме, каза Болибок. Въпреки това, с разпространението на нови щамове на коронавируса, пациентите са по -малко склонни да се оплакват от нарушено обоняние. Други признаци на COVID-19, като кашлица и треска, се различават малко от симптомите на обикновена ТОРС.

Промяната в картината на заболяването, причинена от еволюцията на вируса, значително усложнява диагнозата, информира БГНЕС.

„Няма определени симптоми, които са били например при „алфа“ щама (така наречения британски щам на коронавирус – бел. ред.). Преди година имахме изразен симптом – загуба на обоняние, но сега е по -рядко срещано“, каза Болибок.

Според него наблюдението на честотата на дишане ще помогне за идентифициране на увреждане на белите дробове. Преди да направи тест за COVID-19 или да бъде прегледан в клиника, човек може сам да открие проблема само по този начин, каза лекарят.

„Най-важното нещо, на което трябва да обърнете внимание, е ако човек започне да се задушава. Ако се появи задух, това е най-опасният симптом. Просто трябва да запомните, че ако човек няма проблеми, честотата му на дишане не трябва да надвишава 20 вдишвания. Ако човек седи спокойно, но диша по-често, това означава, че нещо не е наред с дробовете му“, обясни Владимир Болибок.

Ако човек е в покой и дишането му е повече от 20 вдишвания в минута, е необходимо спешно да се потърси медицинска помощ, заключи лекарят.

Виж още:Д-р Атанас Пелтеков: Ако вече сте надхвърлили 40 години е много важно да правите тези изследвания поне два пъти в годинатаД-р Атанас Пелтеков е общопрактикуващ лекар. Своите пациенти приема в град София. Като лекар с богат…Oct 3 2021skafeto.com


loading...