Характеристиките на билката риган я правят не само предпочитана подправка, но и едно от най-добрите природни лекарства в света.
Риган е ароматна многогодишна трева, която расте на 20-90 см височина, има лилави цветчета и е богата на етерични масла, пише специализираният сайт lekuva.net.
Риганът е ползван като лек за различни заболявания още през древността. Той не само ще излекува тялото, но и ще насити дома с богат и приятен аромат. Тази билка има много силни лечебни свойства, особено за жените. При редовна употреба подобрението настъпва неочаквано бързо. Нужно е само едно – да имате достатъчно риган под ръка и да пиете целебния чай най-малко три пъти в седмицата. Тази билка жените трябва да ползват през целия си живот.
Риганът е широко използван като подправка, практически във всяка кухня по света, но често игнорираме нейните отлични лечебни свойства.
Внимание: При хормонални проблеми, стрес и невроза жените трябва да пият ето този чай!

Чай от риган
Дори и малка чаша чай, извлечен от тази трева, ще ви даде деликатен приятен аромат с лек мирис на изсъхнало сено.
Как се прави чай от риган? Лесно е. Нужно е да имате около 300 мл. вряла вода и 3 супени лъжици пресен или изсушен риган.
ПОДГОТОВКА
1. Сложете водата да заври.
2. Изсипете ригана във врялата вода.
3. Покрийте и оставете да престои 10 минути.
4. Прецедете и ползвайте напитката като чай.
За лечение на настинки от риган се прави силен чай: 2 супени лъжици суха трева на 300 мл. вода, а за успокоение на нервите, 1 лъжица се влива в чаша вряла вода и се кисне 30 минути.
Може да поставите сух риган в спалнята, близо до възглавницата. Ароматът му е толкова приятен, че бързо ще се пренесете в страната на Морфей.

Полезни свойства на чая от риган
1. При катарни заболявания помага да се отървем от подпухналостта, насърчава изхвърлянето на храчки, облекчава възпалението и болезненото гърло.
2. Помага в гинекологията, възстановява хормоните при жените. Полза има за жените в менопауза, облекчава ПМС, подобрява общото състояние.
3. Много полезен за стомашно-чревния тракт. Подпомага лечението на язви, облекчава натрупването на газове и премахва спазмите в червата.
4. При дисфункция на пикочния мехур чай от риган премахва възпалението и благоприятно повлиява работата на пикочната система.

5. При стрес и нервна възбудимост елиминира безпокойството, облекчава нервното напрежение и се справя с безсънието.
6. Укрепва костите.
7. Подобрява външния вид на кожата.
8. Предотвратява преждевременното стареене.
Риганът е строго забранен за бременни жени.
Може да си закупите риган от всяка аптека и пазар. Може да го наберете от планината, или да го отгледате сами. Нямате причина и извинение да не се възползвате от лечебните свойства на тази толкова популярна и доказано целебна билка и популярна подправка.
Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е диети и средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!


loading...