показателите на кръвното

Всеки трети в България страда от високо кръвно, гласят официалните данни.

Това състояние, известно още като хипертония, създава допълнително натоварване на кръвоносните съдове и жизнените органи.
79% от хората с установено високо кръвно имат назначена медикаментозна терапия. Само при 12 на сто от тези пациенти обаче има ефективен контрол на стойностите на артериалното налягане и са достигнати таргетните стойности 140/90.
Основна причина за лошите лечебни резултати са ниската степен на съпричастност на пациента към лечението, пише zdrave.to. Казано по-просто – пациентите много рядко спазват предписаните им от лекарите диета, физически режим и лекарствено лечение, нито пък обръщат внимание на признаците, сигнализиращи за сериозни проблеми с кръвното.Кардиолози: Мерете кръвното и на двете ръцеСъветът на кардиолозите при хипертониците е кръвното да се мери и на двете ръце. Известна разлика в …Feb 14 2019skafeto.com

А именно ранното откриване на заболяването е от изключително значение. В противен случай се увеличава критично рискът от усложнения, включително инфаркт и инсулт.
„Когато кръвното налягане не се контролира, то може да се повиши до такава степен, че да я почувствате физически. Тези симптоми могат да се влошат и в някои случаи да доведат до внезапна смърт“, предупреждават кардиолози от Mayo Clinic.
Според лекарите, един от симптомите на хипертония може да бъде усещана за боцкане в ръцете или временно изтръпване, пише LiveStrong. Те обикновено настъпват по време на хипертонична криза, когато налягането надвишава маркировката 180/120 mm Hg, което изисква незабавно медицинско лечение.

Хипертоничната криза може да доведе до необратими увреждания на кръвоносните съдове. „Трябва незабавно да потърсите помощ от лекар, ако имате мускулни тремори, проблеми с говора, замъглено виждане или загуба на зрението, както и силно главоболие по неизвестна причина“, казват експерти от клиниката Mayo.
При липса на навременно лечение, рискът от бъбречна или сърдечна недостатъчност се увеличава. Болестта, наречена „тихия убиец“, рядко причинява явни симптоми и може да бъде фатална, ако не бъде контролирана, казват експертите.
Много хора могат да имат високо кръвно налягане, без дори да го знаят. Специалистите подчертават, че ако имате общи симптоми на високо кръвно налягане, включително главоболие или силно притискане в гърдите, трябва да се консултирате с лекар и да държите кръвното си налягане под контрол.Свекървата ме спаси: С този плод забравяш за високото кръвно„След като навърших 40 години започна да ме мъчи високо кръвно. Лекарят каза, че причината е атероск…Mar 1 2019skafeto.com


loading...