смърт

Сърдечният ритъм в покой, равен на 75 удара в минута, удвоява риска от преждевременна смърт сред мъжете. До това заключение са стигнали от шведски учени от университета в Гьотеборг, съобщава MedicalXpress, цитиран от zdrave.to. Проучването, в което са участвали около 800 души на възраст 50 години, започнало през 1993 година.

Експертите анализирали начина на живот на доброволците, историята на сърдечно-съдовите заболявания в техните семейства и оценяваха степента на стрес, с който те се сблъскват в ежедневието си.
Доброволците са преминали медицински преглед, в резултат на което са се формирали четири групи в зависимост от сърдечната честота: 55 или по-малко удара в минута, 56-65, 66-75 и повече от 75 удара в минута.

Повторни измервания са били извършени през 2003 и 2014 година. За 21 години 119 души са починали преди 71-ия си рожден ден (малко под 15%), 237 (близо 28%) са развили сърдечно-съдови заболявания, 113 (малко над 14%) са развили коронарна болест на сърцето.
Оказа се, че доброволците, чийто сърдечен ритъм е бил 75 удара в минута, е два пъти по-вероятно да умрат от сърдечно-съдови заболявания и други причини.
Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е диети и средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!


loading...