готвим месото грешно

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Месото е важна част от диетата ни, защото то е богато на различни вещества, които не можем да си набавим от другите групи хранителни продукти, а те са ни необходими, за да може тялото ни да функционира нормално и да бъде здраво. Днес ще ви представим защо всички готвим месото грешно и това го съсипва.

Може би някои от вас са чували или прочели за знаменития немски учен от 19-ти век Юстъс фон Либих, който освен истински, реални достижения, разработил и универсална теория на храненето, предават от zdrave.to. Именно той пуснал упорития и циркулиращ и до ден-днешен мит за “запечатване” на соковете от месото в процеса на пържене и печене.

Фон Либих смятал, че и соковете са хранителни, затова те в никакъв случай не трябва да се изгубват при готвенето. Следователно, е най-полезно месото да се употребява с течността, в която то се е варило или задушавало, или “да се запечатват” соковете с бързо запържване или запичане на силен огън до появяването на кафява коричка, за да останат хранителните вещества вътре.

Звучи доста логично: “затваряме” всичко вътре и така ще получим максимум полза. Това, обаче за съжаление, е невъзможно. Истината е, че всичко е точно обратното. Ако сложите месото в силно загретия тиган, то ще започне да се запича. Причината е в това, че с повишаване на температурата белтъчините започват да се коагулират (слепват се), плътно се притискат една в друга.

По тази причина част от водата излиза от месото навън и колкото по-висока е температурата, толкова по-сухо става то. Сравнете с обичайно приготвен стек и ще установите, че първият е доста по-сочен от втория. Или още по-просто: сложете парче месо на теглилката, преди да го приготвите и сравнете с вече приготвеното, ще установите колко по-леко е станало то.

Така че дори най-бързото запичане няма да помогне да се запазят соковете вътре в стека. Неразбираемо е защо тези факти са били игнорирани от Либих. Но думите на учения придобиват голяма тежест и неговата идея получава признание не само в кулинарната, но и в медицинската общност. Този “метод” започнал да се пропагандира в “рационалните диети” въз основа идеята на Либих. А вече през 1930 г. станало ясно, че той е грешен.Учени от Оксфорд: Пилешкото месо може да е смъртоносноМесото е важна част от диетата ни, защото ни помага да си набавим жизнено важни вещества. Въпреки то…Sep 14 2019skafeto.comТайната съставка, която прави и най-жилавото месо крехко и сочноПриятел готвач ми каза за една марината, с която и най-жилавото месо се превръща в истинска фантазия…Sep 3 2019skafeto.com


loading...