гладуването

Всеки от нас е чувал термина „пречистващ глад“. Истината е, че понякога организмът ни се нуждае от почивка от храните, с които го снабдяваме. Когато гладуваме, но в определените рамки и следвайки конкретните правила, позволяваме на тялото си да се освободи от излишните токсини. Оказва се, че така можем да се предпазим и от различни болести, но само ако гладуването е в определени часове.

Постенето 14 часа в денонощието може да намали риска от диабет, съобщава в. „Дейли мейл“. Гладуването за определен период от денонощието стана популярно сред редица знаменитости, като риалити звездата Кортни Кардашиян и създателя на социалната мрежа Туитър Джак Дорси, пишат от zdrave.to. Някои от тях стигат до крайности в постенето, но изследване на учени от Калифорнийския университет в Сан Диего показа, че консумацията на храна единствено през 10-часов прозорец в денонощието не само е възможно, но и води до намаляване на телесното тегло и понижаване нивото на „лошия“ холестерол.

Изследването обхванало участници, повечето от които били затлъстели. За 12 седмици намалели индексът на телесната им маса, телесното им тегло и телесните им мазини, а стойностите за кръвното им налягане и кръвната им захар се подобрили. Консумацията на храна през 10-часов прозорец в денонощието, последавана от 14-часово постене, може да помогне на хора, за които има риск от диабет, сърдечни заболявания и инсулт, да избегнат хронични болести, да отслабнат и да се почувстват по-добре.

От Американската асоциация за сърдечно здраве смятат, че 47 милиона души в САЩ са засегнати от метаболитен синдром. Става въпрос за симптоми, които в редица случаи предхождат появата на диабет. У около една трета от възрастните американци се наблюдават най-малко 3 от 5 рискови фактора, свързани с метаболитен синдром – високо ниво на кръвната захар, високо кръвно налягане, високо ниво на триглицеридите в кръвта, ниско ниво на „добрия“ холестерол и затлъстяване в коремната област. Участниците в изследването били засегнати от метаболитен синдром.

За 12 седмици те преминали към постене 14 часа в денонощието. През останалите 10 часа можели да консумират каквото, когато и както поискат. Участниците били склонни да закусват по-късно – около два часа след ставане от леглото, и да вечерят по-рано, отколкото го правели преди.

Дванадесет седмици по-късно телесните им мазнини, индексът им на телесна маса и телесното им тегло намалели с около 3 процента. Много участници имали по-ниски нива на „лошия“ холестерол и кръвната захар, а 70 процента уверили, че спят по-добре. Ефектът бил толкова впечатляващ, че две трети от участниците продължили да постят 14 часа в денонощието една година след приключването на изследването. Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е диети и средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!

Вижте още:Типовете глад и как да се справим с тяхГладът е нормална човешка потребност. Това е начинът на организма ни да ни каже, че има нужда от нещ…Nov 23 2019skafeto.comДа се справим с чувството на глад преди и по време на менструацияСкъпи дами, някога да сте сблъсквали с неистов, ненаситен глад по време на месечната ви менструация?…Nov 15 2019skafeto.com

loading...