Малко неща имат силата да сближават семейството така, както го прави добрата и вкусна храна. Кулинарията е необятно изкуство и предоставя стотици начини за експериментиране, стига да имате желание да се развихрите в кухнята и да покажете какво умеете.

Ако се чувствате изчерпани от идеи, не се тревожете – има достатъчно кулинарни книги, с които да “презаредите” личния си готварски арсенал и да почерпите нови и свежи хрумки. Сигурни сме, че най-близките ви хора ще ви благодарят за това.

Представяме ви някои от най-добрите готварски книги, които можете да намерите на пазара в настоящия момент.

“500 вегетариански ястия, които непременно трябва да опитате” от Дебора Грей

 Готварските книги, които всеки дом трябва да притежава

Любителите на месото вероятно ще ни се разсърдят, но започваме с книга за вегетарианци. Забелязваме тенденция все повече и повече хора да се отказват от месото, а за тях тази готварска книга на Дебора Грей ще им бъде силно полезна. Тук ви очакват цели 500 рецепти, които не включват употребата на месни продукти.

 

“Рецепти с пет съставки” от Джейми Оливър

 Готварските книги, които всеки дом трябва да притежава

Британецът Джейми Оливър е един от най-известните кулинари в света, а готварските му книги са сред най-продаваните на пазара. Тук Джейми Оливър ви предлага добре подбран каталог от рецепти, които включват не повече от пет съставки. Така можете да сте сигурни, че ще готвите наистина вкусно, при това – без да се налага да използвате много продукти.

 

“Енциклопедия на подправките. 341 рецепти за кулинария и здраве” от Галина Иванова

 Готварските книги, които всеки дом трябва да притежава

Подправките са ключов елемент от всяка една рецепта, а в тази книга Галина Иванова се е постарала да ви предостави възможно най-пълна информация за техните тайни. Тук обаче не говорим единствено за техните вкусови качества. Галина Иванова е убедена, че подправките разполагат и с лечебни свойства, а в своя труд тя ще ви научи как точно да ги използвате и като лекарство.

 

“Рецепти от ресторанта на Гордън Рамзи” от Гордън Рамзи

 Готварските книги, които всеки дом трябва да притежава

Една вечеря в ресторанта на Гордън Рамзи би ви струвало много, но с тази книга вие можете да пренесете ресторанта на Гордън Рамзи в своя дом. Един от най-популярните кулинари в света е събрал тук някои от най-добрите рецепти, предлагани в неговите ресторанти. Ежедневни хранения, брънч или вечеря за специален повод – можете да сте сигурни, че тук ще откриете всичко, от което се нуждаете.

 

“100 любими рецепти: Месо и риба” от Бон Апети

Готварските книги, които всеки дом трябва да притежава

Ако месото и рибата са със статут на задължително присъстващи на вашата трапеза, препоръчваме ви да се сдобиете с това полезно издание, подготвено от кулинарите от Бон Апети. На страниците на книгата ви очакват месни рецепти от различни кътчета на континента – Турция, Италия, Испания и други, които ще погалят небцето ви и ще ви мотивират да се развихрите в кухнята.

 

“Мексиканска кухня (99 кулинарни шедьоври”) от Невяна Кънчева

 Готварските книги, които всеки дом трябва да притежава

Мексико е държава със сериозни проблеми, най-вече по отношение на престъпността, но едно нещо няма как да им се отрече на мексиканците – те определено знаят как да се хранят вкусно. Само ще ви кажем, че в Мексико дотолкова много държат на детайлите, че в тамошната кухня се използват повече от 80 различни вида люти чушки. През 2010 година ЮНЕСКО оценява мексиканската кухня като “Шедьовър на световното културно наследство”, а това не е никак, никак случайно.

 

“500 десерта, които непременно трябва да опитате” от Уенди Суицър

 Готварските книги, които всеки дом трябва да притежава

Нито един обяд или вечеря не би бил напълно завършен, ако не изненадате своите гости и с вкусен десерт. Това е вашият “гранде финале”, който следва да ви короняса като истински победител на вечерта. В тази книга Уенди Суицър определено ви поставя пред широк избор, тъй като тя събира цели 500 рецепти на десерти, които са на ваше разположение. Някои от тях са достатъчно семпли, за да бъдат приготвени на момента, докато за други ще ви трябва ден подготовка.

 

“Храната – италианското щастие” от Елена Костюкович

 Готварските книги, които всеки дом трябва да притежава

Ако излезете на улицата и попитате десет души с какво свързват Италия, най-вероятно поне деветима от тях биха отговори по един и същи начин – с храната. Определено италианците знаят как да се радват на живота, а кулинарията е важен фрагмент от тяхната философия “Ла долче вита”. В книгата “Храната – италианското щастие” Елена Костюкович ви отвежда на кулинарно пътешествие из различните области на Апенините, а автор на предговора в книгата е самият Умберто Еко.

 

“Джейми и приятели: Салати” от Джейми Оливър

Готварските книги, които всеки дом трябва да притежава

Независимо какво планирате за обяд или вечеря, едно е сигурно – в почти всеки един от случаите ще поставите на масата някакъв тип салата. Това тук е още едно предложение от харизматичния майстор на кулинарията Джейми Оливър, но посветено изцяло на изкуството да създадеш вкусна и красиво изглеждаща салата. Приемете тази книга като един истински генератор на нови идеи.

 

“500 Суперхрани: Единствената колекция от ястия със суперхрани, която ви трябва” от Бевърли Глок

Готварските книги, които всеки дом трябва да притежава

Живеем във време, в което т.нар. “суперхрани” придобиват все по-широка популярност. Радващо е, че все повече хора започват да се замислят какво точно слагат в устата си. В този свой труд Бевърли Глок събира рецепти, които бихте могли да приготвите, включвайки полезни суперхрани, оказващи благоприятно въздействие на организма и тялото ви.

loading...