Гломб

Предстоящият грипен сезон в Европа може да бъде тежък за възрастните и за хората със слаб имунитет, предупреди Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC), цитиран от Ройтерс.

Сезонният грип може да натовари значително здравните системи, които вече са под голямо напрежение, свързано с COVID ситуацията. Основният докладван подтип на грипния вирус, наблюдаван в ЕС и Европейското икономическо пространство (ЕИП), засяга непропорционално възрастните хора и е свързан с по-ниска ефективност на ваксината, съобщи ECDC. „Ранното откриване на вирус от линия A – H3N2 е индикация, че предстоящият грипен сезон може да бъде тежък, въпреки че не можем да знаем със сигурност как ще изглежда точно той“, каза Паси Пентинен, ръководител на Програмата за грип на ECDC. В Хърватия разпространението на грип вече е прехвърлило сезонния праг „необичайно рано“ и това тревожи експертите.

Те призовават медицинските работници да се ваксинират преди зимата както срещу COVID-19, така и срещу грип и напомнят, че физическото дистанциране и хигиенните мерки са важни за всички, особено за тези, които работят в старчески домове и здравни заведения.

Приблизително 20% от населението се разболява от грип всяка година. Възрастните хора, бременните жени и тези с хронични заболявания са най-застрашени от тежки усложнения. ECDC отбеляза, че свързаните с пандемията ограничения през миналогодишния грипен сезон почти са премахнали разпространението на болестта в блока, което предполага, че мерки като маски и дистанция са ефективни срещу грипа. Междувременно антивирусните лекарства могат да помогнат както за предотвратяване на тежко заболяване, така и за защитна мярка, където има огнища.

За разлика от COVID, за грипа има ефективен противовирусен медикамент, с който медиците съветват да се снабдим още преди да е започнала циркулацията на инфлуенцата, за да може да се пие още при първите симптоми. А в България личните лекари вече поставят безплатно противогрипни ваксини на хората над 65 години. На свободния пазар обаче количествата бързо свършиха, пише Скенернюз.

Виж още:Ваксината за грип 14 дни след тази за COVIDПикът на четвъртата COVID вълна тази година вероятно ще съвпадне с най-подходящия период за ваксинац…Aug 20 2021skafeto.com

СЗО България: Сезонният грип се завръща, възможни са по-тежки случаи при деца и възрастниНиската циркулация на грип през миналия сезон може да доведе до отслабване на популационния имунитет…Oct 12 2021skafeto.com


loading...