грипът поваля

Проф. Кантарджиев е сред водещите лица, когато става въпрос за здраве. Наскоро той излезе с ново изявление за това как грипът ни поваля само за 2 часа от пълно здраве. За епидемия от грип е рано да се говори, а освен у нас, разпространяването на болестта закъснява в цяла Европа, предават от zdrave.to. И все пак грипната епидемия тази година се очаква да започне още този месец, а пикът да е в края на февруари, посочва Канал 3.

Първите 10 случая на заразата вече са факт. Първите случаи бяха регистрирани в Бургас, където 2 тригодишни деца заболяха от грипа H 1, познат още като „Бризбейн“. А преди Коледа бяха установени и 2 случая на грип от типа Н3 „Канзас“ в столицата – отново сред деца – на 7 и 13-годишна възраст. Навръх Нова година още 2 деца от София – на 4 и 12 години, бяха заразени със свински грип и друг, познат като „Виктория“. С това старата година приключи, а още на третия ден от 2020-а бяха установени 3 случая на грип – отново в София и един, потвърден като свински грип, в Бургаска област.

„Грипът се развива за много кратко време, от пълно здраве в рамките на 2 часа получаваш следните симптоми: повишаване на температура, силни болки в мускулите, силни болки в ставите, главоболие или суха непродуктивна кашлица“, посочва проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център за заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). „Лично аз не съветвам като вдигнеш температура и се разболееш, да тръгнеш по тролеите и да се разхождаш, или да вършиш „важна работа“. Когато целият народ почива по празниците нямаше толкова спешна работа, а в момента, в който се разкашлят, вдигнат температура, и тръгват да вършат „неотложните“ си задачи.

Лекарите припомнят, че поддържането на ръцете е много важно, защото те са основен източник за предаване на вирусите. И съветват редовно да мием ръцете си и то само със сапун и топла вода, а китайски учени установиха, че грипът издържа само 30 секунди срещу тези силни оръжия. „Обикновено даже възпитаните хора кихат и кашлят в ръка, а после подават ръка да се здрависват. Именно това е един от големите проблеми на разпространението на грипа. Това преди 5 години не се знаеше, но сега вече тези мерки се взимат“, изтъква проф. Кантарджиев.

Основен начин за профилактика са противогрипните ваксини, а те бяха налице в аптеките още през есента. Организмът ни се нуждае от 21 дни, за да изгради защита срещу различните щамове на грипа. Специалистите препоръчват още да се храним здравословно, да приемаме повече витамини, а също и да отделяме повече часове за здрав сън, който засилва имунитета. Сред съветите им са още да проветряваме помещенията, да носим маски и да избягваме места, на които се събират много хора. Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е диети и средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!

Вижте още:Експертите разкриха как да се пазим от грипаГрипът вече настъпва и макар епидемия да се чака чак в средата на януари, стотици нашенци вече са на…Dec 28 2019skafeto.comГлавният здравен инспектор разкри кога идва нова грипна вълна„Случаите на грип у нас засега са единични, но се увеличават в Европа. Тази година разпространението…Dec 27 2019skafeto.com

loading...