гръмотевици

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Да следим прогнозата за времето и да не излизаме навън при опасност от бури и гръмотевици. Ако все пак бурята ни застигне навън и не можем бързо да се скрием в някоя сграда, да стоим далеч от дървета и открити площи, както и да махнем всичко метално и електронно от себе си. Това са част от съветите, които дадоха от Българския червен кръст заради множеството въпроси за това как да реагираме при гръмотевични бури и мълнии. Повод за питанията даде страховитата буря в София във вторник, когато мълнии отнеха живота на трима млади мъже, пише Сега.

„Съвременните средства за информация дават доста точна представа и прогноза къде, кога и как биха могли да се случат такива явления. Затова съветвам да следим прогнозата за времето – дали по телевизия или по сайтове. Прогнозите са много достоверни последните години. Ако има такива опасности – например код жълто, да избягваме да излизаме навън през този период“, посъветва директорът на Планинската спасителна служба на БЧК Емил Нешев. Ако все пак се окажем навън, то да направим всичко възможно да се приютим в сграда или кола.

Нешев посочи, че оставането навън е доста опасно, като особено опасни са откритите площи, заставането под самотни дървета и в гора. Ако сме в гора, има значение дали сме на терен, или сме в безопасна зона. След края на бурята е добре да изчакаме още поне 30 минути преди да излезем навън – един заряд на гръмотевицата може да се движи до 10 км, така че дори да е минала бурята, той може да ни застигне“, посочи Нешев. По думите му е много важно и да се отървем от всичко метално или електронно по себе си, което би могло да привлича електрически заряди. Ако сме на открито, по добре е да застанем клекнали към земята, но ръцете да не опират земята. Може да запушим ушите си и да останем с отворена уста, препоръча още той.

Нешев изрази надежда и у нас да приложим похвата на Гърция, която изпраща чрез кабелните оператори предупредителни съобщения към всички, намиращи се в опасна зона, да предприемат нужните мерки.

Първа помощ

Ако се окажем близо до ударени от мълния хора първа помощ трябва да окажем най-напред на тези, които нямат жизнени показатели, защото при тях колкото по-бързо се възстанови пулсът, толкова по-голям шанс имат за оцеляване, посъветва д-р Едмонд Йорданов от Планинската спасителна служба. „Ако човек е неадекватен, но има пулс и дишане, значи ще се оправи. Ако няма пулс, тогава трябва да приложим сърдечен масаж и обдишване. Ако успеем да възстановим сърдечната честота и усетим пулс, следва да продължим с обдишването до поява на спонтанно дишане, което може да се възстанови от 30 минути до 2 часа“, посочи той.

По думите му в сградите без гръмоотводи има опасност от удари на мълнии, но тя е доста по-малка в тези сгради, които имат електрическа инсталация и водопроводна мрежа. „Тъй като електрическият ток се движи по най-малкото съпротивление и минава оттам, ако сградата няма гръмоотвод и ел инсталация и водопровод, тя е далеч по-опасна“, подчерта Йорданов.

80% от сградите нямат защита срещу мълнии

В София над 80% от сградите нямат защита срещу мълнии, особено старите блокове и кооперации. Абсурдното е, че те са имали такава при строежа, но масово при ремонта на покривите им в последните години инсталациите са отстранявани. За това алармира инж. Христомир Иванов, цитиран от БНР.

„Ако една мълния падне върху покрива на вашия блок и вие се къпете в банята, вероятността да бъдете поразени е много голяма. Но хората това не го знаят. Мълнията избира пътя си по линия на най-ниското съпротивление“, поясни специалистът. Затова гръмоотводът на съседа не върши работа за обща защита.

Уредбата за мълниезащита е задължителна и контролирана при новото строителство и въвеждането на сградите в експлоатация, посочи Христомир Иванов.

18 000 – 19 000 мълнии са паднали над България и Южна Румъния по време на бурята вчера, като две трети от тях са в страната, съобщи в предаването „Преди всички“ Христо Христов от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

В света езерото Маракайбо във Венецуела е най-наелектризираното място на земята. Точката, в която река Кататумбо се влива в езерото, може да бъде ударена от мълния до 28 пъти в минута, сочи статистиката.

За панелен блок мълниезащитата излиза по 40 лева на жилище

„За панелен блок с примерно 3 входа цената на стандартна мълниезащитна система струва около 2600 лв. или по 700-800 лв. на вход. Нормално е да се направи за цялата сграда и така е по-ефективно, но практиката показва, че хората трудно се обединяват, за нещо общо. Живущите в единия вход искат, а в другия – не. Не е лесно да се постигне съгласие“, каза инж. Валентин Тарльовски, експерт по мълниезащита. Сметката показва още, че във въпросните 3 входа на панелката от по 8 етажа има поне 69 апартамента и излиза, че на всяко жилище се паднат по около 40 лева.

Според инж. Тарльовски гръмоотводите на блока покриват и част от съседните площи, например паркинга на колите. Той припомни, че на жилищните сгради мълниезащитата трябва да се проверява на всеки две години, като за целта има специални лаборатории, които го правят. „Те замерват параметрите на системата и дават препоръки, дали трябва да се направи нещо, за може тя да изпълнява функцията си и да ни мази от мълнии. За училищата и детските градини такива инспекции трябва да се правят всяка година“, добави Тарльовски.

По думите му на инсталацията може да се монтират и броячи на мълнии, които отчитат дали в гръмоотвода е попаднала светкавица. Цената им е няколкостотин лева.

Виж още:Мистерия с четвъртия ударен от мълния в СофияЧетвъртият ударен от мълния ще живее. Това съобщиха на извънреден брифинг от „Пирогов“, предава Дир.…Sep 28 2022skafeto.com

Мълния уби трима души в СофияЧетирима души са били ударени от мълния в градинката при църквата „Свети Никола“ в София (на ул. „Пи…Sep 27 2022skafeto.com

Мълния уби 28-годишен мъж в гараж в ямболско селоМълния уби 28-годишен мъж в гараж в ямболското село Зимница, съобщиха от Областната дирекция на МВР.…Sep 19 2022skafeto.com