Осина

Началникът на Спешната помощ на болница „Пълмед“ д-р Димитър Деликостадинов пребори коронавируса и се възстановява успешно. Той стана първият медик в Пловдив, който се разболя и успя да се излекува от COVID-19, пише Марица. Той разказа за преживяното от него.

– Д-р Деликостадинов, радваме се на хубавата вест за вашето оздравяване. Ще ни споделите ли какво се случи?

– Бях на работа, почувствах се зле на единия ден, а на следващия ден вече имах болки в мускулите, заболяха ме и очите. Както го описват специалистите, имах проблеми с вкуса и мириса. Вдигнах температура до 38,7 градуса, която не е типична за грипа. При него температурата стигна от 38 до 40 градуса.

– Сега вече предполагате ли как може да сте се заразил?

– Не, нямам никаква представа как е станало това, колкото и да се опитвах да си спомня.

– Имаше информация, че това е станало, когато сте били извън България?

– Няма такова нещо. Не съм излизал от България. Какви ли не небивалици прочетох и чух за мен. През този период си бях в Пловдив и работех.

– Как реагирахте, след като се почувствахте зле?

– Веднага останах в къщи и се обадих на моите началници, за да ги информирам какво се случва с мен. Изпратиха ми д-р Гергана Чавдарова – началник на лаборатория по клинична имунология и микробиология в нашата болница, която потвърди заболяването ми. Взеха ми проба на четвъртия ден, оказа се положителна за коронавирус.

– Изпитахте ли притеснения при този развой на събитията?

– Няма човек, който да не се уплаши от тази болест, особено след като вижда по телевизиите и другите медии какво се случва по света и в България. Аз също съм човек и беше напълно нормално да съм притеснен.

– Какво стана с вашата съпруга, която също е медик?

– Четири дни по-късно и тя се разболя. Нейното състояние беше по-тежко, стигна до болница. Вече я изписаха и се възстановява добре. За съжаление двамата с нея изкарахме една от най-тежките форми на COVID-19. Не стигнахме до апаратна вентилация, ала две седмици бяхме с тежка форма на задух и много силна и суха кашлица. Това нещо просто ни изяде.

– С какво ви лекуваха?

– С хлороквин и изотромицин. Колегите от болницата ме снабдяваха с тези медикаменти. Благодарен съм им много за грижите.

– Получихте ли подкрепа в този труден момент?

– Да, обадиха ми се много приятели, колеги и хора, с които не се бях чувал и виждал от години, и ми изказаха подкрепа. Прочетох хубави нещо по форумите за мен и за отделението, в което работя. Благодарен съм на всички, които ме окуражиха в този труден момент.

– Какво ви предстои?

– Период на карантина. Надявам се да се възстановя по-бързо и да се върна на работа.

– Промени ли се нещо в характера ви след това, което преживяхте?

– Отново се убедих колко е ценно здравето за човека. През периода на болестта свалих девет килограма, две седмици бях с температура, зверска кашлица и стомашно-чревни проблеми. След като човек преживее подобно нещо, се замисля над много неща.

– Д-р Деликостадинов, какво ще посъветвате хората?

– Да спазват търпеливо наложените ограничения, тъй като тези мерки са за тяхно добро. Нека да слушат препоръките на Националния щаб, за да можем всички да се справим по-бързо и успешно с тази пандемия. Решенията, които се взимат, са напълно адекватни и българинът трябва да разбере, че се правят за негово добро, за да се запазят здравето и животът му.

Още от Здраве

loading...