диета от зеленчуци и сурови плодове

Чай, лимони и мед или чаша сок фреш от зеле и моркови трябва да се приемат сутрин след празничните дни. В тази комбинация има изключително полезни витамини и сяра, която е най-мощният антиоксидант. След обилните празнични трапези е добре да преминем на диета от зеленчуци и сурови плодове и да позабравим тежките месни продукти. За това посъветва диетолог №1 проф. Донка Байкова, ръководител на Катедрата по превантивна медицина във Факултета по обществено здраве в Медицинския университет в София. “За да не се стресира организмът ни обаче, на третия ден след празниците трябва да помислим за детоксикация. След преяждане трябва да има поне три дни пости, но това не трябва да става веднага, а постепенно. Организмът сам иска да се разтовари след празничните трапези. Нещо леко, нещо зелено, нещо пролетно трябва да се приеме”, посъветва още проф. Байкова.Проф. д-р Донка Байкова: Има заблуди по отношение на затлъстяването. Ето кои храни са виновни за излишните ни килограмиЕдин от основните здравословни проблеми на нацията ни е прогресивното затлъстяване, особено сред под…Sep 6 2017skafeto.com

– Проф. Байкова, по колко яйца на ден можем да изяждаме, без да си навредим?
– Трябва да се консумират не повече от 4 яйца, и то седмично. Но знам, че почти никой не го спазва. Самият козунак е много концентрирана храна, в него има достатъчно яйца, брашно и др. От него трябва да се консумира не повече от 1 филия на ден.
Често яйцата са сочени и за вредни, защото жълтъците съдържат големи количества холестерол. Едно средно голямо яйце съдържа 186 мг холестерол, което е 62% от препоръчваната дневна дажба. Което автоматично означава, че на ден не трябва да изяждате повече от две яйца, и то здрави хора. Хората смятат, че когато приемат повече холестерол, това може да увеличи нивата му в кръвта и да доведе до сърдечни заболявания.
Всъщност не е точно така. Истината е, че организмът сам произвежда холестерол – липид, който е градивен елемент на клетъчните мембрани на всички тъкани. Той се използва и при производството на хормони като тестостерон, естроген и кортизол. Практически тялото ни не би могло да функционира без него.

– Влияе ли приемът на яйца върху нивото на холестерола в човешкия организъм?
– Повечето хора ще отговорят “да”, без дори да се замислят. И това изглежда е една от най-големите заблуди на света. Приемането на холестерол чрез храната не повишава нивата на холестерол в организма. Причината за това е, че черният дроб произвежда над 95% от холестерола в кръвта. Когато приемаме зърнени храни, захар, сода или сокове, те бързо се превръщат в захари. Тези захари не са нужни на кръвната ни система и поради това се „преместват” в черния дроб, където се превръщат в наситени мазнини. Увеличаването на холестерола почти винаги се дължи на прекалена консумация на зърнени храни и захар и не толкова на приемане на яйца или мазнини.

– Защо след няколко-дневния период на обилно хранене по празниците организмът ни сякаш сам изпитва нужда от по-лека храна?
– След натоварващите празнични периоди, когато храната ни е била в изобилие, голямо количество и свръхразнообразие, което не е обичайно за традиционното ни хранене, е добре, пък и организмът ни сам ни подсказва да минем на малко по-лека храна. Апетитът определя потребностите. Българите казваме: “Не всеки ден е Великден”. Това означава, че ни се искат по-леки храни. Това е така особено в затоплящия се период от годината, когато се разсъбличаме. Нашата терморегулация изисква по-леки храни. Ако отново се отдадем на мазни наденички, обилно гарнирани с мазни, свински флейки и прочие, със сигурност няма да ни е приятно.
Ето защо след Великден, а също така и след последващия го Гергьовден минаваме към малко по-лек режим на хранене, в който започваме да включваме в менюто си първо тези животински храни, които последно сме изключили, особено и ако преди това сме постили дълго. Най-напред менюто ни е съставено от плодове, зеленчуци и млечни продукти. Мечтаем за една постна спаначена супа, подправена с кисело мляко, или постен спанак, извара и т.н. Нещо, което организмът ни иска.

– След тежките трапези какво е необходимо да направим, за да помогнем на организма да функционира нормално?
– За да избегнем стресовите състояния за организма след продължителен пост, би трябвало да не прибягваме към обилно прехранване и свръхкомбинация на тези храни, които не сме яли. Храносмилателната ни система не е отделяла ензими, отговорни за разграждането на животинските белтъчини. Ако изведнъж поемем комбинация от всички представители на животинските храни – мляко, млечни продукти, риба, месо, яйца – рискът да направим възпалителен процес е много голям. Важно е да се спазва определена последователност при поемането на животински храни. Първо, стомашно-чревният канал трябва да се подготви с някаква зеленчукова салата, за да има добра перисталтика, комбинирана с билкова напитка, студен чай, плодов сок или минерална вода. Ордьовърът трябва да дойде час по-късно. Той трябва да бъде лек, нарязан на тънко. Може да бъде някакво филе или риба. След още час можем да поемем леко месо. За предпочитане са белите птичи меса, гарнирани със зеленчуци. Рибата е още по-лесно смилаема храна. В никакъв случай не трябва да се нахвърляме на мазни, тлъсти, шарени меса. Рискът за отключване на възпалителен процес е много по-голям. Половин-един час след основното ястие можем да завършим с по-лек плодов десерт. Ако сме направили традиционните за Великден козунаци, нека ги оставим за самостоятелна консумация.

– С алкохола как да се справим, за да не ни опиянява?
– Алкохолът винаги присъства на празничната трапеза, но и с него трябва да се внимава след дългия пост. Не трябва да смесваме видовете алкохол, да приемаме алкохол на гладно и да прекаляваме с количествата. Добре е алкохолът да се приема с много течности, слабо минерализирана вода или студен чай с лимон и мед. За предпочитане са светлите напитки, а не тъмните, в които има допълнителни химически вещества, които обикновено по-силно натоварват организма с обработката на алкохола. Растителните мазнини, които слагаме на салатите, са разтворители на алкохола. Белтъчните храни възпрепятстват бързото усвояване на алкохола, защото са трудно смилаеми. В никакъв случай не трябва да консумираме алкохол с газирани напитки. Газировката позволява още от устната кухина да започне резорбцията на алкохол в кръвта, което води до бързо опиянение.

– Това са негативите на дългите пости, но те имат позитивни страни…
– Организмът е намалил нивата на холестерола, на липидите. Чувства се детоксикиран, няма оточност, сърцето е работило при облекчени условия, може би даже мозъчните функции са с по-добра активност. Имало е екскреция на редица разградни продукти и токсични вещества, влезли с храната от външната среда. Растителните храни, особено когато те са екологично чисти, облекчават обмяната на веществата. Ако човекът има подагра, със сигурност през този период е нямал пристъпи. Пикочната киселина е на нормални нива. Същото е валидно за нивата на кръвната захар. Може би някои от спазвалите поста ще бъдат и с по-малко килограми.Проф. Байкова изнесе шокиращи данни за гадостите, с които тъпчат сиренето и кашкавала (ВИДЕО)Специалистът по здравословно хранене професор Донка Байкова разкри наистина шокиращи подробности за …Jul 7 2017skafeto.com

– Има и случаи, в които въпреки поста някои хора увеличават теглото си…
– Този парадокс се получава, защото често пъти постещият, за да удовлетвори усещането си за глад, е консумирал голямо количество хляб, намазан с някаква растителна мазнина, приемал е много маслини. Със сигурност се намесват и различни ендокринни фактори. Дефицитите на белтъчини водят до понякога дефицитен синтез на формони, ензими.

– Споменахте, че алкохолните напитки дехидратират организма…
– По същия начин действа и кафето. Ако ви е направило впечатление, кафето в чужбина се сервира с чаша вода. В България много хора пият само кафе, а то изтегля водата от мозъчните клетки, което причинява главоболие. Всичко е свързано. Дехидратацията е и причината за махмурлука.

– Все още се борим с пролетната умора. Как да я надвием, проф. Байкова?
– За да преборим пролетната умора, е необходимо да се консумират повече пресни и свежи плодове и зеленчуци. Сезонният ни модел на хранене доскоро беше наситен с повече технологично обработени храни, по-малко свежи плодове и зеленчуци. През последните години това се преодолява, защото целогодишно на пазара има всякакви цитруси, различни плодове и зеленчуци и затова като че ли този синдром вече избледнява. Важно е все пак обаче да подсилим кръвообращението, клетъчното хранене с повече движения, с прием на повече плодове и зеленчуци, зелени листни зеленчуци, които ще попълнят малко поизчерпаните ни депа от витамини и минерали, и антиоксиданти – от зелени, оранжеви, червени плодове и зеленчуци. С тях ще се почувстваме много по-освежени и при това всекидневно трябва да ги консумираме, по-добре в свежо състояние, отколкото термично обработени.


loading...