Kръвната група инсулт инфаркт

Хората с кръвни групи, които са различни от 0+ и 0-, имат 9% по-малък риск от сърдечен и мозъчен инсулт. Това показва проучване, направено в Холандия. В изследването са участвали над 1,3 милиона души, което гарантира изключителната устойчивост на резултатите. Учените засега не се ангажират каква точно е причината за получените заключения.

„Тази вероятност от  9% се струват като малък риск от гледна точка на човек, но нивото на цяла популация, тя изглежда смислено“, казва Теса Коул, ръководител на екипа, провел изследването. Според холандската група все пак едно от възможните обяснения е, че притежателите на A, B и AB кръвни групи имат по-голяма концентрация на протеин за съсирването на кръвта (Von Willebrand фактор), който преди това е бил свързан със създаването на кръвни съсиреци.

Също така трябва да се отбележи, че тук е и протеин галектин – 3, който се свързва с възпаленията, които притежателите на 0 групата са по-малко от останалите. Но за сега това е само хипотеза. Важното е, че е поставено основата, на която ще работят допълнителни изследвания, за да се хвърли светлина върху фона около риска от някои заболявания при различните членове на кръвните групи.

„В бъдеще кръвната група също би трябвало да се взема предвид при оценка на риска от сърдечно съдови заболявания, заедно с холестерола, годините, пола и систоличното кръвно налягане“, казва още Коул.Не го знаем, но тялото ни предупреждава. Ето как да разберем заплашва ли ни инсулт…Инсултът е един от най-честите проблеми, които са огромна заплаха за здравето ни в съвременния свят.…Feb 13 2017skafeto.com

loading...