долната граница на кръвното налягане

При измерване на кръвното налягане се вземат предвид два параметъра: горно, систолно и долно – диастолично налягане, пише Здраве.то.

Последният показател винаги е много по-малък и се определя при отпуснато състояние на сърдечния мускул. Знаейки какво означават стойностите на долната граница, е възможно да се установят навреме нарушенията в кръвоносната система и да се потърси медицинска помощ.

За какво е отговорна долната граница на кръвното налягане?

Тази цифра показва доколко гъвкави са съдовете на тялото – от тях зависи тонусът на периферните артерии. За нормални се считат показателите в диапазона 60-90. Ако цифрата е по-голяма или по-малка, това е повод да се свържете със специалист, за да разберете причината за тези отклонения.

Здравето на кръвоносните съдове зависи не само от еластичността на стените им, но и от нормалното функциониране на бъбреците. В края на краищата, тонусът на кръвоносните магистрали се формира благодарение на ренина – вещество, секретирано от бъбреците. А при проблеми с този орган се стига до колебания в стойностите на долната граница. Ето защо, тези колебания често се наричат бъбречни.

Повишаване на стойностите на долната граница може да са причинени от:

– стесняване на артериите на бъбреците;
– хронична бъбречна недостатъчност;
– гломерулонефрит;
– пиелонефрит;
– излишък от натриеви или йодни съединения в организма;
– надбъбречна дисфункция;
– заболявания на щитовидната жлеза.

Но ако и двата показателя на кръвно налягане са повишени, тогава трябва да се търсят проблеми във функционирането на сърцето и кръвоносните съдове.

Понижението на диастолното налягане често се случва поради:

– дехидратация;
– туберкулоза;
– анемия;
– стрес;
– атеросклеротични съдови лезии.

Също така, ниските показатели на тонометъра често се срещат при юношите: растящият организъм не може да се справи с изпомпването на големи обеми кръв. Но в повечето случаи подрастващите израстват този проблем.

Как се проявяват ниските стойности на долната граница на кръвното налягане?

Симптомите при повишаване или понижаване на бъбречното налягане обикновено остават незабелязани. Можете да разберете за проблема само при измерване на кръвното налягане. Понякога има слабост, мушички пред очите, раздразнителност. Това състояние може да показва преумора или да е знак за понижаване на налягането.

Особено важно е да следят спадовете на налягането тези, които са преживели прединфарктни или прединсултни състояния, както и бременните жени. Промените могат да повлияят неблагоприятно върху кръвообращението на плода.

Ако показателите на кръвното налягане стабилно се различават от нормата или разликата между горния и долния показател е малка, трябва да си направите медицински изследвания. Лекарят ще разбере какви са причините за по-ниското кръвно налягане на пациента и ще назначи курс на лечение.

Кръвното налягане е важен показател за сърдечносъдовата система. Еднакво опасно е и високото, и ниското кръвно налягане. Затова е важно при появата на какъвто и да е проблем да започнете да измервате редовно кръвното си налягане.

Виж още:Австралийски учени: Кръвното пада за минути с тази евтина напиткаАвстралийски учени посочиха напитката, която помага на всички хора с хипертония. Статията е публикув…Nov 16 2021skafeto.com

Руското светило д-р Бубновски за високото кръвно: Лесна гимнастика със стол помага при хипертония (ВИДЕО)Високото кръвно налягане несъмнено е един от бичовете за човечеството през XXI век. Това заболяване …Oct 9 2021skafeto.com


loading...