изследвани марки зехтин

Органични разтворители 11 пъти над нормата са открити в две от общо 13 изследвани марки зехтин.

Данните от лабораторните анализи на „Активни потребители“ бяха представени от водещата на „Чети етикета“ по Би Ти Ви Биляна Гавазова, а диетологът проф. Донка Байкова обясни, че при такава концентрация на химикали има риск за здравето. Затова тя препоръча да готвим със слънчогледово олио. „Когато зехтинът е студено пресован, т.е. екстра върджин, би трябвало само да е маслен екстракт на маслини. Това е в т.нар. рафинирани масла, при които са допустими химически агенти и висока температура, докато при студено пресованите зехтини, ако има химикали, е имитиращ продукт“, коментира специалистът по здравословно хранене.

Екстра върджин зехтините не се подлагат на термична обработка. Разграждат се и всичките им хубави свойства се губят. Окисляват се, изчезват антиоксидантите, витамините и става продукт, който носи риск за стомашно-чревното здраве“, предупреди проф. Байкова. „За салати използвайте зехтин, но когато готвим – рафинирани масла. Защо не слънчогледово? То е подходящо“, каза още диетологът.Свинската мас – по-полезна за здравето от зехтина и олиото? Бавно, но славно този уникален продукт се завръщаКакви са ползите от зехтина? Много са, и никак не са за пренебрегване, но все пак…
Все пак, този евт…
Dec 13 2018skafeto.com

„Така и не успяхме да се научим да ядем пълнозърнест хляб, каза пред „Златна възраст“ проф. Донка Байкова. Специалистката по хранене обяснява, че в останалите хлябове има прекалено много нишесте, защото при обработката на едно пшенично зърно се изхвърля всичко ценно (около 40%) – това са обвивката, която съдържа всички минерали, витамини и фибри, и зародишът (белтъкът). Остават 60% нишесте, а то е с висок гликемичен индекс, качва кръвната захар.

При директно свръхконсумиране, когато няма къде да го изразходим, въглехидратите директно се трансформират в мазнини. Тя препоръча да не се лишаваме от хляб, но задължително да избираме пълнозърнестия пред белия, за да не пълнеем, и да го консумираме сутрин и в по-малки количества на обяд.

Пълнее се и от хлябовете, които имат много Е – това са технологични подобрители, оцветители, емулгатори, консерванти, набухватели, подобрители на качеството на брашното и химически субстанции, които организмът трудно разгражда. Те предизвикват задържане на течности в организма, от тях се чувстваме подпухнали и трупаме мазнини.“ Специалистката обяснява, че белият хляб увеличава възможността от болести на сърдечно-съдовата система и повишава нивото на кръвната захар, което е изключително вредно.

Тя подчерта, че белият набухнал хляб не е естествен и полезен, а истинският хляб бил по-твърд, неронлив, плътен и не мухлясва.Тя замени олиото с бира при готвене и си реши проблема с напълняването!Изтъкната американска специалистка по здравословно хранене, Тоби Амидор изказва аргументирано мнение…Aug 9 2017skafeto.com


loading...