https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Около 30%, или над 2 милиона от българите, страдат от някаква форма на алергия с различна тежест, сочат последните данни на Националния институт по заразни и паразитни болести. Значителен процент от засегнатите са деца. Част от алергиите се характеризират с кожни прояви – обриви, сърбеж, зачервяване, а други се изявяват с различни симптоми на дихателната и храносмилателната системи и очите. “Пролетните алергии са най-големият здравословен проблем, с който мнозина се сблъскват. Причинител на пролетните алергии е поленът – малки частици, които растенията отделят. Веднъж попаднали във въздуха, тези частици лесно се вдишват и създават редица проблеми у някои хора. Когато поленовите частици попаднат в организма, тялото започва да отделя антитела. Те обикновено се борят с бактерии и вируси. Когато антителата “нападнат- алергените, тялото отделя хистамини в кръвта. Хистамините са причина за появата на симптоми като хрема, зачервяване и сълзене на очите, кихане, кашлица и други, които свързваме с алергиите”, обяснява офталмологът доц. д-р Руска Христова от болница “Царица Йоанна – ИСУЛ”.Д-р Атанас Пелтеков: Ако вече сте надхвърлили 40 години е много важно да правите тези изследвания поне два пъти в годината– Д-р Пелтеков, независимо от профилактичните прегледи по здравна каса, които повечето българи пропу…Apr 19 2018skafeto.com

– Доц. Христова, окото наистина ли показва как се чувстваме?
– Много заболявания и емоционални състояния могат да бъдат разпознати чрез окото. По размера на зеницата, например, може да се следи за вегетативната система на човек, в какво емоционално състояние се намира, да се изследва реакцията на зеницата към различни дразнители. Чрез специфично изследване на окото – офталмоскопия, могат да се открият мозъчни процеси, системни заболявания, съдови и инфекциозни болести. Високото кръвно налягане може да бъде идентифицирано също по очите. Ако имате новообразувани кръвоносни съдове, това може да доведе до отделяне на ретината. Когато се появят метастази, трябва да се обърне внимание на обезцветяването на очите. По този начин при жените по очите може да бъде диагностициран рак на гърдата, а при мъжете – рак на белия дроб. Тези тумори не нарушават зрението, но в очите се появяват жълтеникави нюанси, което може да показва наличието на тумори.

– Вече се появиха деца със сълзящи и зачервени очи…
– Пролетта дойде със своя аромат, цветност, слънце и напъпили дървета или вече нацъфтели десетки цветя и треви. Заедно с тях очите могат да бъдат засегнати от алергии и към цъфтежа на растенията, и към слънцето. От тях страдат най-вече децата. Те са алергични към ултравиолетовите слънчеви лъчи. В резултат  развиват конюнктивит, наречен пролетен. При възрастните обаче той не се среща, порасналите хора не страдаме от него. Най-често за сълзящите и зачервени очи са виновни алергични прояви. Над 70% от българите страдат от алергични заболявания, най-честите от които са алергичният конюнктивит и алергичният ринит. През последните дни се наблюдава увеличаване честотата на слънчевите алергични конюнктивити.

– От какво се причинява сърбежът на очите?
– Сърбежът се наблюдава именно и най-често в пролетните месеци, когато започват да цъфтят дърветата и тревите. Същото може да се повтори и в края на лятото или в ранна есен, когато тревите изсъхват. От тях се отделят алергенни прашинки, които летят с въздушните течения и попадат в очите. Сърбеж може да бъде предизвикан от други алергени, например хранителни – употреба на ягоди и млечни продукти, от неправилна употреба на медикаменти. Причините за сърбежа са най-различни. За зачервяването на очите и на клепачния ръб също може да има безброй много причини. Първо, това може да бъде възпалителен процес на клепача, който да се дължи както на алергия, така и на бактериални причинители. Може да има и чисто механичен характер. Зачервяване на окото може да има при бактериални и вирусни заболявания, при алергични болести. Зачервяване също може да се получи при един особен вид глаукома, която протича кризисно – с изключително високи стойности на вътреочното налягане. Това зачервяване на очите също не е безобиден симптом.

– Кои са характерните очни заболявания през пролетта?
– Острите реакции на неконтролирано излагане на пряка слънчева светлина са алергичен конюнктивит и точков кератит. Ултравиолетовите лъчи могат да предизвикат фоликуларен алергичен конюнктивит. Получава се и характерен алергичен обрив по лицето и врата. Тези възпалителни процеси са подобни на изгарянето на кожата, с тази разлика, че са засегнати деликатни тъкани в окото. Обикновено ефектите се проявяват с няколко часа закъснение. Често са съпроводени от болка, сълзене и чувствителност към всякаква светлина и сериозен дискомфорт.

– С какво е характерен този вид конюнктивит?
– Характеризира се със силен сърбеж, подути клепачи, зачервени и сълзящи очи. Пред студените месеци той не се появява, неговото време е през март, април и май. Ако родителите забележат някаква такава проява, трябва да заведат детето на очен специалист. Лечението е продължително. Понякога се налага и хирургично лечение, тъй като се образуват т.нар. папили в областта на горния клепач. Те се разрастват и в определен момент наподобяват туморно образувание, което започва да драска горния клепач от вътрешната страна.

– Заразен ли е?
– Не, не е заразен. Затова майките да са спокойни, ако видят, че на площадката съседското дете е със зачервени очи. Възможно е обаче хлапето да е с бактериален или вирусен конюнктивит, което вече е повод за безпокойство. Вирусният е най-заразен. При всички случаи, детето трябва да бъде заведено на лекар, диагнозата уточнена и лечението да започне веднага. Терапията при трите вида е различна, самолечение не бива да се предприема. Вирусният конюнктивит се различава от бактериалния по това, че при него сърбеж няма. След събуждане сутрин клепачите са залепени от секрет.

– Къде можем да се заразим?
– Навсякъде – у дома, на работното място, в градския транспорт. Достатъчно е да докоснем очите си с мръсни ръце. Най-често първо се заразява едното око, а по-късно заразата се предава и на другото. Започва сълзене, парене, сърбеж, зачервяване.

– Може ли претоварването на очите да доведе до конюнктивит?
– Напълно възможно е продължителната работа или игра с компютър, нощното шофиране, излагането на вятър и студ да доведат до него.

– Как да се пазим?
– Перфектната хигиена е най-сигурното средство. Никога не бива да пипаме очите си, ако ръцете ни не са абсолютно чисти. Ако все пак се заразим, трябва непременно да се консултираме със специалист, тъй като не можем сами да преценим дали той не води със себе си и друго заболяване.

– Защо трябва да вземем мерки за лечение веднага?
– Дори най-леката форма на заболяването може да премине в гнойна, ако не се лекува. При гнойния конюнктивит секретът от очите става жълто-зеленикав. Често срещана причина за него е наличието на гонорея. Инфектирането става при докосване с ръка на очите след допир с генитален секрет – свой или чужд – и се качва от гениталиите към очите, или по кръвен път. Ако причина за конюнктивита е гонорея, болестта протича с обща отпадналост и висока температура. Понякога подсказва за наличието на хламидия, като конюнктивитът може да е единственият симптом на тази инфекция. Протича с обилна секреция, парене, усещане за чуждо тяло. Възможен е пробив на роговицата и вътреочна гнойна инфекция.Доц. д-р Мая Аргирова от Пирогов: Ето какво трябва да направите при попарване с вряла вода, самолечението е недопустимо„Годишно в страната се регистрират около 3000 случая на деца с изгаряния. В епидемиологичен аспект е…Apr 20 2018skafeto.com