Д-р Атанас Пелтеков
Д-р Атанас Пелтеков

Д-р Атанас Пелтеков е общопрактикуващ лекар. Своите пациенти приема в град София. Като лекар с богат опит, д-р Атанас Пелтеков оказва навременна помощ, диагностицира, извършва профилактика, терапия и рехабилитация на своите пациенти.

– Д-р Пелтеков, независимо от профилактичните прегледи по здравна каса, които повечето българи пропускат, какви симптоми могат да подсетят човек, че страда от захарен диабет?
– Те са няколко, но появят ли се, това означава, че човек вече е развил заболяването. Затова той трябва да се изследва за захарен диабет, преди те да са са появили. Признаците са пресъхване на устата, чувство на жажда и често ходене по малка нужда. Сигнал трябва да бъде и ако в рода на даден човек има хора със захарна болест.

– Ако човек отслабне рязко без диети и специален режим, това означава ли, че развива диабет?
– Да, безпричинното сваляне на килограми също е белег, който трябва да подсети, че нещо се случва в организма, но той не всякога се проявява.

– Какви изследвания се правят в тези случаи?
– Най-напред човек не бива да изпада в паника, ако някой от симптомите се повтори няколко дни. Възможно е той да е прекалил със соленото, с алкохола, да се е обезводнил. Първото, което трябва да направи, е да отиде при своя личен лекар и да му обясни състоянието си, както и повода за безпокойство. Лекарят е този, който ще му назначи необходимите изследвания. Не бива пациентът да ходи на своя глава в лаборатории. За да се установи наличието на захарен диабет или да се отхвърли, се изследва кръвната захар – гликиран хемоглобин, глюкозотолерантен тест, протиноурия.Как да се храним за здрави кости и стави, кои храни са полезни за костно-ставната система и кои не? Ето съветите на д-р Митко РиговКак да се храним за здрави кости и стави, кои храни са полезни за костно-ставната система и кои влош…Apr 16 2018skafeto.com

– До какви показатели може да се смята, че човек не е засегнат от диабет?
– Всичко под 6, като случайно измерване на кръвна захар е добре. Всичко нагоре – от 6,1 и 7 си струва да се провери. Над 7,1 се правят по-специални изследвания.

– Ако човек има диабетик в рода си, на колко време трябва да си прави изследвания?
– В млада възраст хората почти не се изследват, но над 40 години е редно да се правят изследвания поне веднъж на една – една и половина години.

– Ясно е, че пълната кръвна картина дава най-добра яснота за здравето. На колко време тя трябва да се извършва?
– Това зависи от възрастта на пациента. До 40-ата година няма очаквания за някакви изненади. Затова и Националната здравноосигурителна каса предоставя по едно изследване на пет години за хората до тази възраст. Ако имат някаква симптоматика, личният лекар го насочва при специалист и го изпраща на съответните изследвания. След 40 години кръвни прегледи се правят на всеки две години. Освен това работодателите имат задължения да осигуряват профилактични прегледи на работниците и служителите си при лекари специалисти, имащи отношения към заболявания, свързани с работата. Например работещите с монитор трябва да бъдат изпращани на очен лекар.

– Българинът обаче като цяло не ходи на профилактични прегледи.
– Някои не ходят, но имам пациенти с медицински досиета, по-дебели от това на Тодор Живков. И това не са само възрастни хора. Сред младите все повече зачестяват хипохондриците. Интернет културата много допринася за това.

– Може ли хипохондрията да поболее човек?
– Да. Всяко едно затормозяване на психиката, както се случва при хипохондриците, повишава кръвното налягане, пулса и довежда до безсъние.

– Има ли цяр за хипохондрията?
– Хипохондрикът си личи, щом прекрачи прага на кабинета, но ние, лекарите, сме длъжни да проверим симптомите му. Това отнема и време, и ресурс, но това е единственият начин да го убедим, че му няма нищо. Проблемът обаче остава в главата му. В такъв случай може да се наложи изписването на антидепресанти, да се препоръча консултация при психотерапевт. Намирането на хоби е добър вариант за лечението на хипохондрията.

– Офисните болести засягат всички, които работят с компютър. Има ли начин да ги предотвратим?
– Могат да бъдат отложени, ако се спортува или се правят седмично туристически дестинации, но пеша. Става въпрос за изкачване в планината и дори само разходка в полето или парка, но по-продължително време. Бягането е много добър вариант, но най-ефикасно е плуването, тъй като раздвижва всички мускули и стави. Каланетиката и фитнесът също помагат, но е добре, преди да започнат тренировките, човек да се убеди, че инструкторът е с диплом, а не е самодеец.Проф. д-р Йорданка Узунова от ИСУЛ с ценен съвет за българските мъже: Момчета, не носете тесни панталони, ще си увредите достойнствотоПроф. д-р Йорданка Узунова  е родена  на 29.06.1950 г. в гр. Ловеч. Преминава през всички етапи на и…Apr 12 2018skafeto.com


loading...