сол

Солта е едно от основните средства в кулинарията. Едва ли има ястие, което да се приготвя без сол, а и със сигурност не е вкусно. Много от специалистите обаче твърдят, че в зависимост от количеството сол, което приемаме, тя може да бъде много вредна за организма ни.

Много сол се съдържа във всички готови и полуготови храни, които се предлагат в магазините – от чипс до консерви и замразени храни. По тази причина човек трябва да бъде много внимателен с какво и в какви количества се храни, тъй като прекаляването със солта може да доведе до много нежелани последици и здравословни проблеми като високо кръвно налягане, например.

Важно е да знаем, че според препоръките на специалистите, дневният прием на сол не трябва да надвишава две хиляди и триста милиграма. Ето как можем да разберем, че приемаме твърде много сол:Проф. Донка Байкова: Диетите са излишни! За добро здраве е достатъчно само 2 пъти седмично да правим товаИзвестният експерт по здравословно хранене професор Донка Байкова даде ценни съвети как да поддържам…Apr 1 2019skafeto.com

Ако често чувстваме устата си прекалено суха, то е твърде вероятно да прекаляваме с приема на сол. След като в организма ни попадне голямо количество натрий, тялото започва да усеща дисбаланс в нивата на сол и вода. За да се справи с този дисбаланс, то има нужда от повече вода. Ето защо мозъкът изпраща сигнали за жажда, с което ни приканва да приемаме повече вода.

Честото главоболие също е признак за прекомерна консумация на сол. Редица проучвания сочат, че когато ядем много подсолена храна, вероятността да ни боли глава е много по-голяма. Освен това е установена и зависимост между високото кръвно налягане и количеството сол, което приемаме дневно. Тези продукти, които ежедневно купуваме, са много опасни за здравето ниКакто вече всеки от нас е наясно, голяма част от здравословните ни проблеми идват от храната, която …Mar 22 2019skafeto.com

loading...