жива ваксина

От много време има хипотеза, че хората, при които вирусът преминава бариерата на маската и те са експозирани на малки количества вирус, всъщност получават „жива ваксина“ в ниски дози и може да отключи имунен отговор. Тези малки количества не създават опасност от заразяване с вируса. Това обясни имунологът доц. Велизар Шиваров пред Нова тв. Теорията за тази „жива ваксина“ датирала от доста време – отпреди ваксинациите и откриването на ваксината.

Той обясни, че глобалното разпространение на вируса показва, че няма особеност на населението, която да защитава от него.

„В нашата територия, доколкото знам, се спонсорират няколко големи проекта, които да изследват генетичните особености и предразположеността на българската популация към вирусите. Със сигурност мога да кажа, че на практика няма човек, който да разпознае вируса като чужд“, обясни имунологът.

Доц. Шиваров е на мнение, че различните модели на държавите са заради ресурсите и политическите решения. Той смята, че преминаването към по-сериозни мерки е безсмислено, ако има голяма съпротива.

„По-добре да се спазват по-леки мерки, но в по-голяма степен, отколкото да се налагат по-тежки мерки, които ще причинят по-голяма съпротива и противодействие“, смята имунологът.

Виж още:Проф. Балтов с ценен съвет – ето какво да направим веднага при първи симптоми на К-19Натискът върху болниците е изключително сериозен. „Пирогов“ увеличи броя на леглата си за интензивни…Nov 5 2020skafeto.com

loading...