запалена лампа

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Вероятно всички помним как като деца спяхме на запалена лампа. Това беше единственият начин да се предпазим от чудовищата в гардероба. Някои възрастни също предпочитат да спят на включено осветление. Оказва се обаче, че истинската опасност се крие в него, а не в странните създания, живеещи под леглото.

Bright Side разкрива истината за този на пръв поглед безобиден навик, пише profit.bg.

Може да навреди на репродуктивното ви здраве

Проучване установява, че излагането на изкуствена светлина през нощта може да увеличи риска от безплодие. Експериментът е проведен върху женски мишки. Смята се също така, че циркадните ритми (вътрешният часовник на тялото) влия върху репродуктивния процес при жените.

Друго проучване наблюдава медицински сестри, работещи на нощни смени, и ефектите от съня на дневна светлина. Оказа се, че при повечето медицински сестри менструалният цикъл е нарушен.

Може да причини сърдечни проблеми

Не само, че мелатонинът понижава телесната температура, но и кръвното налягане. Ако сте изложени на светлина през нощта, производството на мелатонин се потиска. В резултат на това кръвното ви налягане се повишава. Редовните му колебания могат да увеличат риска от сърдечни заболявания и инсулт.

Може да качите килограми

Излишъкът от изкуствена светлина през нощта може да забави метаболизма. Освен това нарушаването на съня и циркадните ритми може да допринесе за затлъстяване. Проучване, което наблюдава над 43 000 жени, разкрива, че тези, които спят на включен телевизор, наддават килограми. Промяната настъпва независимо от качеството или продължителността на съня им.

Може да причини хормонални промени

Дори един източник на светлина може да промени хормоналния баланс. Светлината от смартфони, телевизори или компютри допринася за дефицит на мелатонин. Освен това се нарушават други биологични процеси. Нарушеният сън пък увеличава риска от преждевременно остаряване.

Може да доведе до депресия

Проучване установява, че излагането на светлина през нощта увеличава риска от депресия. Нарушаването на циркадния ритъм може да влоши вече съществуващите симптоми. Интересното е, че червената светлина има по-малко вредни ефекти.

Виж още:Главният онколог на Русия посочи продуктите, причиняващи ракСпециалисти в най-различни области не спират да повтарят, че връзката между доброто здраве и правилн…Jun 11 2021skafeto.com