засягане на сърцето

Все повече данни има по отношение на засягане на сърцето след преболедуване на коронавируса. Това каза доц. Камелия Генова, специалист по образна диагностика в УМБАЛ „Пирогов“, пред БТВ.

„Процентът варира помежду 30 и 78%. Голямо немско проучване съвсем скоро излезе с притеснителни резултати. При изследвани 100 пациенти, прекарали коронавирус, 2/3 са били на домашно лечение и установяват 78% с кардиомагниторезонанс, че имат промени в сърцето“, добави специалистът.

„Данните сочат, че става въпрос за миокардит – възпаление на сърдечния мускул. Тъй като вирусът атакува малките съдчета, се забелязват тромби в тях“, добави доц. Генова.

Тя изброи и най-честите симптоми. Те са лесна умора, която продължава дълго след преболедуването, намален двигателен капацитет, невъзможност да се извършват обичайни физически дейности, смущения в сърдечния ритъм – аритмия, ускоряване на сърдечната дейност.

Специалистът съветва хората ако имат такава симптоматика, да се потърси преглед при кардиолог.

„Ритъмни нарушения са най-честата наблюдавана клинична картина. Това води до намаляване на съкращаване на сърцето и може да доведе до сърдечна неодстатъчност“, обясни още медикът.

Освен това доц. Генева цитира изследване, в което 26 атлета, прекарали сравнително леко коронавируса, са с промени в миокарда.

Тя поясни, че освен сърцето има данни, че инфекцията може да засегне и централната нервна система и бъбреците, като може да доведе до инсулти, доста ограничени, и до бъбречна недостатъчност.

Виж още:Проф. Чорбанов бръкна в раната: Унгария сключва договор за руската ваксина, значи можем и ниеФактът, че Унгария сключва договор с Русия за руската ваксина „Спутник V“, показва, че и ние бихме м…Dec 8 2020skafeto.com

Родители и експерти към Борисов: Недопустимо е разпускане на мерките на 21 декемвриНедопустимо е седмици преди въвеждането на ваксината всички усилия на експертите в правителството, н…Dec 8 2020skafeto.com

90-годишна стана първата в света, ваксинирана срещу COVID-19 (ВИДЕО)90-годишна британка стана първата в света, ваксинирана срещу COVID-19. Маргарет Кийнън каза, че „тов…Dec 8 2020skafeto.com

Д-р Гайдурков за ваксините: За хората – автоимунни заболявания, за производителите – имунитетУважаваният д-р Георги Гайдурков даде мнението си относно една от най-горещите теми в обществото – в…Dec 8 2020skafeto.com

loading...