Полезни съвети

Защо се страхуваме да говорим за менопаузата?

Защо се страхуваме да говорим за менопаузата?

Някои хора я наричат „промяната“, но това което всъщност не се променя – много- във времето е нашата склонност да говорим за този процес.

Менопауза

Можете ли спокойно да кажете тази дума на глас? На вас, на партньора си, на колегите си, на приятелите си? Ако не сте я преминали, знаете ли какво да очаквате в този период? Ако сте, обсъждахте ли процеса с близки хора до вас?
Странно е да узнаете, че всъщност една голяма част от жените се срамуват/страхуват да говорят за менопаузата. А всъщност, тя е просто стадий от живота на една жена, както бременността и раждането, например.
Има някои очевидни причини, поради които искаме дискретност, достигайки именно тази фаза от живота си. Говорейки за менопауза, обсъждаме най-интимните части от тялото си и споменаваме симптоми, които определено не влизат в графата „секси“ – нощно изпотяване, горещи вълни, сухота във вагината. Освен това, да бъдем откровени, трудно се провежда небрежен разговор по темата.
Какво се случва обаче, ако наближите „страшната възраст“ и всъщност знаете много малко неща за менопаузата?
Срамът се превръща в страх, а страхът ви прави несигурни и неподготвени, затова нека разкажем малко повече за самия период.
Както вече споменахме, менопаузата е изцяло естествен биологичен процес, по време на който се прекратява провеждането на яйцеклетки от яйчниците. Едновременно с това намалява и производството на намиращите се в тялото естроген и прогестерон.
Фактологически менопаузата е на лице, когато липсва менструация в рамките на 12 календарни месеца. Важно е да се отбележи обаче, че въпреки настъпването на края на ферилитета, жените в менопауза са също толкова здрави, жизнени и сексуално активни.
Менопаузата също така има и отношение към други функции на организма, например:

• формирането на костите (повишена склонност към загуба на костна маса и остеопороза);
• регенерация на кожата;
• работата на сърцето и кръвоносната система;
• увеличаването на телесното тегло;
• проблеми с концентрацията и паметта;
• работата на нервната система.

Трябва да знаете, че подходящият хранителен режим и упражнения могат да направят така че да преминете съвсем неусетно през този период.
Балансираната диета допринася за доброто физическо състояние по време и след менопаузата, но хормоналните промени могат да намалят капацитета на организма да усвоява определени хранителни вещества.
Изключително важно е в този период да се приемат соеви изофлавоноиди. Редица проучвания доказват благоприятния ефект на соевите изофлавоноиди в периодите преди, по време на и след климактериума.
Те допринасят за намаляване на честотата и интензивността на горещите вълни; забавяне на загубата на минерални съставки от костите, което води до намаляване на здравината им; нормална функция на нервната система и облекчаване на безсънието.
В тази връзка ви препоръчваме Допелхерц Актив Мено – доказан продукт със специално подбрана комбинация от съставки за дамите в менопауза. Сега с добавена хиалуронова киселина за по-здрава и еластична кожа!
Във всяка опаковка Допелхерц Актив Мено ще откриете:
• соеви изофлавоноиди, които съдържат фитоестрогени
• калций и витамин D3, които допринасят за нормалното функциониране на мускули, кости и зъби
• витамини В1, В2, В6, В12 и биотин, които играят роля в нормалното протичане на метаболизма и процесите на производство на енергия, както и за функционирането на нервната система
• Хиалуронова киселина, която хидратира кожата в дълбочина и благоприятства за запазването на еластичността на кожата.

Защо се страхуваме да говорим за менопаузата?

Copyright © 2016-2019 SKAFETO.COM Всички права запазени.

До горе
Препоръчано
Безродие, безпаметност, поголовно. Хекимян по БТВ обяснява с патос, че днес бил денят на Европа.…
error: Съдържанието е защитено!