колко риба трябва да ядем

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Учени от Американската асоциация за сърдечни заболявания посочиха колко и каква риба трябва да ядем, за да се опазим от сърдечни заболявания. Експертите подчертават категорично, че рибата не трябва да е пържена. Най-добрият избор е риба, съдържаща голямо количество омега-3 мастни киселини.

Препоръчително е риба да се консумира най-малко един-два пъти седмично. Опциите включват сьомга, риба тон, скумрия, езерна пъстърва, херинга, сардини. Изследвания показаха, че любителите на пържена риба са с увеличен риск от сърдечна недостатъчност.

„Омега-3 мастните киселини имат противовъзпалителен ефект, който позволява да се избегне втвърдяването на артериите“, заяви Соня Ангелоне от Американската академия по хранене и диетология. „Освен това те затрудняват образуването на кръвни съсиреци и допринасят за намаляване нивото на триглицеридите в кръвта“, пояснява тя.

„Изследвания установиха благотворния ефект от консумацията на богата на омега-3 мастни киселини риба, особено когато с нея са заменени съдържащи наситени мазнини нездравословни храни, като месото“, отбеляза експертът Ерик Рим от Харвард.Учените са категорични: Ето кое месо скапва сърцето и черния дроб, добре е да избягвате редовната му консумацияВареното или добре опечено червено месо влияе върху развитието на хронични заболявания на черния дро…May 10 2018skafeto.com

Широкомащабни изследвания заключиха, че хората, които най-малко веднъж седмично консумират риба, са с понижен риск от инфаркт, инсулт, сърдечна недостатъчност и внезапна сърдечна смърт.

Резултатите от две изследвания сочат, че заменянето на едва 3% от калориите от протеини от обработено месо с протеини от риба води до 31-процентно намаляване на риска от смърт вследствие на сърдечни проблеми или инсулт. Следователно от съществено значение е червеното месо и други по-малко здравословни храни да бъдат заменени с риба, но не и пържена.

Изследвания, обхванали 90 000 американци, показаха, че хората, които консумират пържена риба поне веднъж седмично, са с 48% по-голям риск от сърдечна недостатъчност в сравнение с онези, които по-рядко ядат пържена риба.

Рибата има благотворен ефект и за хората, които са с болни сърца. Преживелите инфаркт хора, които два пъти седмично ядат риба, са с 27% по-малък риск да умрат през следващите две години в сравнение с онези, които не консумират риба.