имунитетът

Преди един месец ендокринологът ми постави диагнозата автоимунно заболяване на щитовидната жлеза – тиреоидит. Според него имунитетът ми е нарушен. Но прочетох в интернет, че при това заболяване е точно обратното – имунната система работи твърде активно. Помогнете ми да се ориентирам кое е вярно.

Тази молба от Лиляна Атанасова е публикувана от сайта Здраве.то. Ето и отговора:

Автоимунните заболявания също са реакции на имунната система, но по-силни от необходимото. Възниква парадоксална ситуация: защитните имунни клетки атакуват не само враговете, но и собствените си тъкани.

Приблизително същото се случва с алергиите: имунният отговор на това, което тялото приема за опасност, е по-ярък и по-силен от необходимото.

Вие имате имунна дисфункция. Това понятие е много по-широко, отколкото обикновено се смята. Изключително активният, както и по-слабият имунен отговор, изисква корекция.

Но нарушен имунитет обикновено означава ниска активност на имунната система, когато се развива имунодефицит – вроден или придобит, например в резултат на СПИН.

Пониженият имунитет има много прояви. Имунната система, подобно на нервната и ендокринната, участва в работата на всички останали системи. Следователно, във всеки от тях можете да откриете проява на имунни нарушения.

По принцип, ниската активност на имунната система се характеризира с настинки, които често се повтарят, резистентност към традиционната терапия.

Специалистът предписва лечение, което изглежда работи, но не напълно. И след два-три дни, когато човекът е приключил с приема на лекарствата, болестта се връща – няма имунологична памет.

Виж още:Диетолози посочиха най-полезното месо за силен имунитетВсеки знае, че за повишаване на имунитета, е необходимо да се консумират витамини, които могат да бъ…Dec 23 2020skafeto.com

Как може да бъде засилена имунната ни система срещу COVID-19Токсикологът и създател на български пробиотици на основата на уникалния лактобацилус булгарикус – п…Dec 19 2020skafeto.com

Имунологът проф. Петрунов: Българска ваксина няма!Ваксините и антибиотиците са две от най-големите постижения на медицината. Днес говорим за медицина …Dec 12 2020skafeto.com

loading...