шизофренията

Всички сме чували за шизофренията и имаме някаква бегла представа какво точно представлява тази болест. Въпреки това познанията на повечето хора в областта са оскъдни, а е добре да ги увеличим, за да можем да бъдем адекватно информирани.

Всички са чували за болестта шизофрения, предават от actualno.com. Колко е опасна, кого застрашава и какво лечение се препоръчва, нека научим сега. Днес ще се опитаме да разберем, какво представлява шизофренията като заболяване и защо е опасна, какви са симптомите й на проява. С по-прости думи ще се постараем да сме максимално изчерпателни:

Какво е шизофрения?
Това е сериозно психично заболяване. Винаги е придружено от разстройства в мисленето. При шизофрения, пациентът не може да възприема света такъв, какъвто е. На първо място се явяват халюцинациите. Когато халюцинациите се появят, могат да бъдат, както зрителни, така и слухови. В по-честите ситуации, засегнатият плашещи звуци и дрънкане. В някои случаи пациентът страда от дезорганизация на речта и параноя и изпитва ужасен дискомфорт от всичко това.

Какво е шизофрения и как се появява?
Психиатърът Айген Блейер разказва в детайли за заболяването шизофрения. Той го квалифицира като спектър от различни симптоми като дезорганизация, нелогично поведение и други разстройства. Дълго време учените не можели да намерят причините за проявата на това опасно заболяване. След време, отрасъл на медицината, невробиологията се развила и внесла известна яснота по тези проблеми.

Шизофрения – що е то?
Доказано е, че шизофренията е наследствено заболяване. Тя се появява в гените, в резултат на произволна мутация в ДНК на родителите. Има доказателства, че в резултат на алкохолизъм и наркомания случаите на шизофрения са много по-чести, отколкото при здрави хора. Шизофренията се проявява в юношеска възраст и най-често – до 25 години. Проявява се постепенно, затова родителите често го объркват с кризата на юношеството. В тази връзка е необходимо да се определи, какви признаци на шизофрения съществуват.

Първоначални симптоми на шизофрения:
Промяна в настроението;
Пълна или частична изолация, най-често асоцииране;
Тежки комуникационни затруднения;
Множество заблуди в мислите;
Халюцинации (най-често слухови);
Увреждане на двигателния апарат, в т. ч. говора;
Проблеми с концентрацията;
Забавяне на мисленето.

Шизофрения и агресия
Най-често, когато заговорим за шизофрения, веднага си представяме пациент с пяна в устата, който тича да напада околните. Това, обаче не е най-правилното описание. Обикновено пациентите с шизофрения, не са склонни към насилие. Те искат мир и тишина. Проучванията показват, че преди да развият болестта, тези хора не са участвали в насилие. Това е ясен показател, че и с шизофрения няма да го направят. За тях, обаче е противопоказно да употребяват наркотици и алкохол.

Разбира се, шизофренията заедно с упойващи вещества, наркотици или други психоактивни вещества е опасен коктейл. Означава началото на обсебващо състояние, в което пациентът може да започне да осакатява или убива невинни хора. Тоест, всичко, което виждаме в страшни филми за шизофрениците убийци.

Любопитни факти за шизофренията:
Тук е мястото да споменем, че много известни гении и просто известни хора, страдали от шизофрения. Сред такива е Исак Нютон, който според учените е страдал от пристъпи на това заболяване. Такъв е и Ван Гог, който е потвърдил „куп“ симптоми на шизофрения. В списъка е и Чарлз VI, който по принцип вярвал, че е направен от стъкло и не трябвало да го пипа никой! Има и мнения, че Ницше, Салвадор Дали и Николай Гогол, също са имали шизофрения. Днес, шизофренията не се лекува изцяло. Симптомите й могат да бъдат „успокоени“ чрез курсове с антипсихотици.Коя е най-смъртоносната болест в развитите страниРезултатите на скорошно проучване за най-смъртоносната болест, проведено в Квебек, Канада, показва, …Sep 17 2019skafeto.comДоктор победи смъртоносна болест след експеримент върху себе сиСтремежът на млад лекар да разбере собствената си рядка смъртоносна болест го кара да направи експер…Aug 14 2019skafeto.com

loading...