оси

Времето на зрелите плодове и зеленчуци вече настъпва. Но редом с насладата от тези вкусотии, човек трябва да си спомни за опасностите, които предстоят. Наистина агресивни насекоми и особено оси често са около сладки и сочни ябълки, круши или кайсии. Но техните ухапвания могат да доведат до много проблеми.Ужилил ви е стършел, пчела или оса? Ето какво трябва да направите!През лятото пчелите, осите и стършелите са много активни и често пъти се случва да летят около нас. …Jul 3 2017skafeto.com

Ето защо ви предлагаме да разберете какво да правите, ако изпаднете в такава ситуация и ви ужили оса, пише zdrave.to. В крайна сметка ние често подценяваме последиците от ужилването и рискуваме живота си.

Какво да направите, ако ви ужили оса
Дали оси или пчели, усещането от ужилването е почти същото – болка и парене. Засегнатото място е по-червено и набъбва. Подуването рядко трае по-дълго от час или два, но може да се задържи и по-дълго време. А ако се появи алергична реакция, нещата могат да бъдат още по-лоши.

При еднократно ужилване засегнатото място трябва да се изследва. Ако има останало жило от пчела, тогава то трябва да се отстрани.

Преди да отстраните жилото, изплакнете мястото с чиста вода, като се отървете от мръсотията и остатъците от отрова. След това дезинфекцирайте инструмента, който ще използвате за отстраняване на жилото, било то пинсети или игла. Дезинфекцирайте самата рана и нанесете студен компрес. Ако настъпи алергична реакция, вземете антихистамин, както и пийте сладък горещ чай.

Ако ви ужили оса, тогава първо трябва да се отървете от насекомото, защото може да ви ужили пак, и едва след това да се справят с лечението на раната. Ако има няколко ужилени места, тогава може да започне обща токсична реакция и затова трябва да потърсите медицинска помощ.

Незабавно се свържете с лекар, в случай че сте ужилени по устната, езика или ларинкса, тъй като отокът, който се появи, може да се разпространи и да доведе до задушаване.

Страдащите от алергия след ужилване от оса или пчела могат да получат замайване, гадене, повръщане, рязко намаляване на кръвното налягане (анафилактичен шок) и загуба на съзнание.

Ужилванията от оси и пчели са особено опасни за децата, защото детският организъм е по-податлив на тях. И ако е невъзможно да се потърси медицинска помощ, то тогава, в допълнение към вече изброените мерки, на детето трябва да се даде възможност да пие повече течности, така че токсините да се елиминират по-бързо.

Не се колебайте да потърсите медицинска помощ, ако детето е много малко (до 3 години). В този случай е по-добре да не експериментирате с народни средства, които могат да влошат ситуацията.

Ужилванията от насекоми се случват доста често. Можем да кажем, че почти всеки преминава през това и не трябва да се паникьосвате, ако ви се случи. Достатъчно е да знаете какво да правите, както и да имате под ръка антихистамини, ако се наблюдава алергична реакция към ужилването.

Имайте предвид, че стършелите и осите, и още повече пчелите не биха ви ужилили целенасочено. Те атакуват само когато трябва да защитят себе си или кошера си. Разбираемо е, че ако случайно раздразните насекомото, то ще се опита да ви ужили.

Резки движения (например размахване на ръце) също се възприемат от насекомото като агресия и провокират атака. В допълнение, пчелите и осите не могат да понасят тежки миризми и затова си заслужава да помислите пак преди да използвате парфюм или миризлива козметика, преди да отидете сред природата.

Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е диети и средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!Родопската пчеларка леля Митра: Давам ви лекарство, за което ще ме благославятеЛеля Митра е на достолепните 82 години, но здравето й е перфектно. Родопчанката се захванала с пчела…Feb 23 2018skafeto.com


loading...