хляб

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Напоследък е на мода диета с въглехидрати и изоставянето на брашното се счита като важна стъпка за тези, които се придържат към здравословния начин на живот, пише zdrave.to. В блоговете си хиляди хора редовно говорят за това, което се е променило в живота им, откакто са спрели да ядат брашно и хляб.Неповторим чеснов хляб, в който ще се влюбитеХлябът и тестените изделия са много голямо изкушение за повечето от нас и със сигурност всеки обича …Feb 17 2019skafeto.com

Техните истории са доста шокиращи. Хлябът наистина ли е полезен за нас и наистина ли си струва да се ограничи употребата му? Проучванията показват, че след като се откажем от хляба, в нашето тяло се появяват невероятни промени: кожата се подобрява, теглото намалява и човек се изпълва с енергия.

Няма нищо лошо да ядете пълнозърнест хляб, както и ръж, овесено брашно или трици. Тези продукти са изключително полезни за организма. Не е изненадващо, че можете да живеете доста дълго, ако се храните само с черен хляб. Но белият хляб е различна история.

През двадесети век брашното започва да се произвежда в индустриални мащаби и качеството му намалява значително. Ето защо, някои експерти силно препоръчваме да спрете да ядете бял хляб, направен от висококачествено брашно.

Безполезен продукт
Пшеницата е богата на витамини. Но всички хранителни вещества в процеса на преработка на зърното и смилането им в брашно изчезват. Така в бялото брашно от най-висок клас остават само около 30% от активните вещества, които престават да бъдат активни след 2 седмици. Като се има предвид, че срокът на годност е 12 месеца. Така любимият ни хляб, всъщност е направен от безполезен бял прах, наречен висококачествено брашно.

Липса на вкус
Вярно е, че белият хляб няма изразен вкус. Но именно това качество харесват много хора. Не влияе на вкуса на продуктите, които се консумират с него: месо, супа, сирене. Но и не го подобрява.

Щети за здравето
В момента пшеницата се отглежда в огромни мащаби. За да се ускори прибирането на реколтата и да се увеличи обемът й, растенията се пръскат с пестициди. Също така, за да се отърват от гризачи и гъбички, фермерите третират реколтата си с различни химически съединения. А за да направят брашното бяло, производителите използват същите детергенти като в белина: бензоил пероксид, натриев пиросулфат и калций и хлорен диоксид.

Кожен обрив
Ние сме това, което ядем. И ако ядете макаронени изделия, това определено ще засегне кожата ви. Кожен обрив е най-честият резултат от реакцията на тялото към глутен (пшеничен глутен), съдържащ се в хляба. Това вещество почти не се премахва от нашето тяло, а се отлага върху стените на червата, увреждайки влакната му. С течение на времето функцията на усвояване на хранителни вещества от тези влакна е нарушена. Ето защо, преди да се обърнете към медикаменти, за да третирате обрив, проверете вашата диета.

Проблеми с храносмилането
Тук отново вината е на глутена: той нарушава целостта на чревните клетки и поради това възникват различни проблеми на храносмилателната система. Хлябът съдържа много важен елемент за човешкото тяло – фибри. И в продуктите от висококачествено брашно, те на практика липсват. Можете обаче да получите дневна доза фибри, като ядете 5-6 филийки пълнозърнест хляб. Ако искате да получите същия процент влакна от зеленчуци и плодове, трябва да ядете 14 ябълки, или 21 моркови, или 25 домата, или 2,3 кг краставици.

Преждевременно стареене
Хлябът, с който сме свикнали, не съдържа хранителни вещества. Консумирайки такава храна, в която няма необходимите витамини, нашият организъм не може да бъде свеж и млад. Ето защо любителите на брашното често изглеждат по-стари от тези, които са го извадили от диетата си.

Зависимост
Можете лесно да добавите хляб към списъка с лекарства. Брашното предизвиква зашеметяващо освобождаване на захар в кръвта и в резултат на това освобождаването на хормона инсулин. Ако ядете поне едно парче храна, приготвено от тесто, нивото на захарта се вдига бързо и след това рязко пада, след което се чувствате гладни и искате да ядете бързо въглехидрати, за да усетите поток от енергия. Такива остри скокове обаче могат дори да доведат до диабет

Наднормено тегло и затлъстяване
Тази причина може да бъде основната за много хора да откажат да ядат брашно. Повече от 70% от тези, които се отказват да ядат хляб, губят тегло през първите две седмици. Гликемичният индекс на хляба надвишава дори този в шоколадовите блокчета. А нишестето, което е неразделна част от много хлебни продукти, бързо се разгражда в храносмилателния тракт и навлиза в кръвта под формата на глюкоза. Това означава, че скоро ще се почувствате отново гладни.Домашен плетен хляб със сусам и маково семеАко ви е омръзнало да си купувате хляб от магазина, който всеки път има различен вкус и понякога е т…Apr 10 2019skafeto.com