Снимка: Vlada Karpovich from Pexels

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Още от раждането на децата си родителите подсигуряват контактите в дома си, после им вземат каски за колело и всячески опитват да ги предпазят във физическия свят. В последните години обаче от съвсем ранна възраст са онлайн.

Това ужасява родителите, които сякаш са неподготвени. А дори тези, които са в мрежата, не могат да хванат дирята на децата, защото те постоянно се местят от социална мрежа на социална мрежа. Поводът за трансферите е именно присъствието на възрастните в тях.

Дори да не следвате детето си в тях обаче, има много неща, които един родител може да направи.
Предлагаме ви 10 съвета, с които да оформи своеобразен родителски наръчник, за да им помогне сърфирането в интернет на децата им да е безопасно.

1. Говорете открито с детето си за онлайн активностите му

В момента, в който детето ви започне да влиза в интернет, говорете с него за това какво чете, гледа, с кого си комуникира онлайн и поддържайте разговора, докато малките растът. Питайте го какви сайтове и приложения посещава и ползва, запишете ги на лист и ги прегледайте. Говорете с детето си какво мислите за подходящо.

Задължително му обяснете, че това, което някои родители смятат за приемливо за техните деца, може да не е окей за вас. Задължително изтъкнете причините си. Това е особено важно, защото детето ще отиде на училище и ще се среща с приятели, които може и да се опитат дори да му се подиграват на наложените от вас ограничения. Говорете с детето си и постигнете съгласие за приемливо съдържание. Така ще сте спокойни, когато то е на училище например.

Ключово е да го научите за неговата онлайн репутация и как трябва да внимава за поведението си в мрежата, как взаймодейства с хората и как се представя. Детето трябва да помни, че интернет е публично място и нищо не остава скрито.

2. Дръжте дигиталните устройства там, където можете да ги виждате

Винаги дръжте под око детето си, когато е онлайн, особено при по-малките. Нека компютърът да е на централно място в дома ви. Така лесто ще следите какво прави и гледа детето ви. По същия начин приберете лаптопа преди лягане. Мобилният телефон пък трябва да е изключен вечер. Как ще разберете дали не го е включил – елементарно. Обадете му се, след като сте го спрели. Когато го включи, мобилният оператор ще ви извести с есемес.

За по-малките деца можете да проверявате и историята на браузъра им, след като са били онлайн. Този подход обаче става неефективен, след като поотраснат и се научат сами да я трият. Точно затова трябва да говорите с тях, докато са малки.

3. Ползвайте родителски контрол и апликации за деца

Дори безопасните търсения могат да изкарат не толкова невинни резултати. Затова е умно да включите настройките за безопасност на браузъра. Така например гугъл предлага да се включи филтърът за безопасно търсене, който блокира сайтове със сексуално съдържание. Макар и да не е 100% сигурен, ще спре доста неща, включително и брутални кадри на насилие. Има и платени опции, които са доста по-надеждни.

За да комуникирате писмено с детето си, пък фейсбук предлага месинджър за деца. Ютюб също има версия за малчуганите. Хитът при децата – тикток, също може да бъде ограничен. За целта трябва да направите профила на детето личен (private). Така то може да бъде последвано само след изрична заявка и одобрение, а преди това клиповете му ще останат скрити. Можете и да изключите опцията профилът му да бъде предлаган за последване от други хора. Свалянето на клиповете му също може да бъде ограничено, а съобщения да могат да му пращат само вече одобрените профили. Има и опция за включване на ограничителен режим, който скрива неподходящото за деца съдържание.

4. Опознайте онлайн приятелите на детето си

Възрастните знаем, че някои хора в интернет не са тези, за които се представят, но децата могат да бъдат доста наивни за това с кого чатят, ако не бъдат научени да са кибермъдри още от ранна възраст. Затова се подсигурете и се сприятелете с детето си в социалните мрежи и следете постовете му. Малките може и да се съпротивляват, но им кажете, че това е задължително условия да им позволите да имат профили в тях.

5. Научете ги да знаят какво споделят

Ако детето ви е редовен ползвател на социалните мрежи, то трябва да ги предупредите за рисковете от споделяне на лична информация, както и на снимки, които са публични. Макар и да няма напълно да разберат последиците от разкриването на лична информация онлайн, вие трябва да ги научите да са внимателни и да обмислят последиците за това какво публикуват и споделят. Най-добре ги попитайте дали биха дали на непознат информацията, която публикуват. Ако отговорът е не, то по-добре да си спестят този пост.
Ако детето ви качва снимки, най-добре е да го научите да ви ги показва, преди да ги публикува.

6. Дръжте под контрол дигиталния отпечатък на семейството си дори във вашите публикации

Всяка снимка и личен детайл, споделен в социалните мрежи и интернет, допринася за дигиталния отпечатък на човек. Големият риск с това е, че веднъж споделена публично, информацията може да бъде използвана по начин, който човек не очаква и не може да контролира. Трябва да се смята, че веднъж публикувано, всичко остава завинаги в мрежата.

Затова децата и младежите трябва да са внимателни, защото една снимка с шеговит нацистки поздрав впоследствие може да е причина за отказ от работа. Родителите също трябва да внимават какви кадри на децата си качват, за да не ги изложат пред приятелите им.

Най-добре е да научите децата си да мислят за дигиталния си отпечатък и да споделят само с хора, които познават и на които имат доверие. Вместо да споделят снимки и статуси с всички, научете ги да контролират настройките си за видимост.

7. Научете детето си да не си пуска локацията

Повечето приложения, мрежи и устройства имат функции за геотагване, които правят публично местоположението на човек. Те трябва да бъдат изключени по очевидни причини, свързани със сигурността. Снимките също съдържат метаданни за часа, датата и GPS координати на мястото, където са заснети, които могат да разкрият повече от това, което човек иска.

Някои социални мрежи автоматично крият тези данни, но за всеки случай кажете на детето си да не държи локацията си включена.

Същото важи и за тагването от места, на които в момента се намира то.

8. Дръжте под око времето, което прекарва онлайн

Различни международни организации препоръчват децата да прекарват не повече от 2 до 4 часа пред екран на ден. С нарастване на възрастта им това става все по-трудно, но между 5 г. и 12 г. е възможно. Затова е добра идея да се разберете с детето си и да следите колко време прекарва онлайн. Можете дори да го разграфите на сесии и с аларма да следите кога малчуганът трябва да стане от компютъра.

Друга идея е да спирате рутера за безжичния интернет вечер. А в по-ранна възраст може дори да създадете ден без дигитални устройства.

9. Бъдете наясно със социалните мрежи

Сникма: Tracy Le Blanc from Pexels

Образовайте се за начините и опциите, по които различните социални мрежи работят, за да можете да давате най-добрите съвети на детето си. Запишете се в тези, които отрочето ви ползва, и се запознайте с вариантите за докладване на неприемливо съдържание и настройките за поверителност. Говорете постоянно с тях как да останат в безопасност в социалните мрежи и ги предупредете за опасността от онлайн тормоза, включително ако те го извършват. Ако детето ви е в социалните мрежи, се убедете, че то знае как да блокира някого, да докладва неподходящи публикации и да държи информацията си лична.

10. Дайте личен пример

Показвайте с примера си как детето ви може да поддържа позитивно онлайн поведение. Ако видят как вие се отнасяте с уважение в публикациите си, е по-вероятно да ви последват. И да, това включва да прекарвате по-малко време пред екрана.

За съжаление, дори да следвате всички тези инструкции, детето ви пак може да види неподходящо съдържание на телефона на приятел в училище например. Затова колкото повече говорите с тях, толкова по-добре, защото те ще развият инстинкт и дори да попаднат на такова, ще знаят как да реагират.