кантарджиев бнр

Проф. Тодор Кантарджиев от Националния кризисен щаб за борба с коронавируса посочи с подробности как е мутирала заразата и какво я прави толкова опасна.

„От началото на епидемията в Китай и пандемията в света, сме казвали, че всяка вирусна инфекция предавана по въздушен път, вирусът претърпява едно развитие, което го адаптира към човешкия вид. Това е вирус, който идва от животно и се адаптира. Благодарение на това придобива свойства – да се предава по-лесно от човек на човек и тежестта на клиничната проява става по-леко и хронично“, заяви той.

„Това е природният замисъл на самите вируси. Известни са няколко мутации на коронавируса. Той започна като форма S, но има три генетични особености и се превърна във форма L, което го прави по-опасен и е причина за голямата заболеваемост в Италия и Испания. Тази мутация направи 60% от циркулиращите щамове по-силни и заразни за човешките клетки.

Кой знае каква по-голяма смъртност – няма, но има повече хронично протичане. Броят на излекуваните не е така голям, както на нас ни се иска, защото лечението е по-бавно, тъй като вирусът се захваща за клетките.

Когато инфекцията започне като гърлобол или кашлица, трябва да се вземат мерки да се забави инфекцията. Моето мнение е, че трябва да се вземат мерки да се лекува веднага. Вирусна инфекция най-лесно се забавя, ако се вземат мерки в началото.

Който сутрин се събуди с гърлобол, трябва да направи нещо. Ако направите това, което бабите ви са ви учили, вероятността да се забави е много по-голямо и ще мине за няколко дни. Но не трябва да изчаквате. За разлика от грипа, който действа за два часа, тази инфекция се развива няколко дни“, допълни проф. Кантарджиев.

Виж още:Доц. Сотир Марчев би тревога: Не се самолекувайте с хининови препаратиДоцент д-р Сотир Марчев е началник на Клиниката по кардиология в Медицинския институт на МВР. Почете…Apr 8 2020skafeto.com

Водещ кардиолог: Налично в България лекарство дава надежди срещу COVID-19Антипаразитното лекарство за краста Ивермектин дава надежди за успешно лекуване на COVID-19. Новинат…Apr 6 2020skafeto.com

Проучване от Оксфорд: Пет несъмнени симптома, че сте прекарали коронавирус без да знаетеСпоред проучване на учени от Оксофрдския университет, разпространението на коронавирус по света е за…Apr 6 2020skafeto.com

loading...