кантарджиев бнр

Слънцето и водата са врагове на коронавируса, морето е безопасно, заяви директорът на Центъра за заразни и паразитни болести професор Тодор Кантарджиев, цитиран от Фокус.

Според него разумният човек не се събира на закрито, не контактува, не целува и прегръща приятелите си, които не е виждал по време на карантината. Проф. Кантарджиев препоръча да се спазват трите Д-та – дезинфекция, дисциплина и дистанция.

„Спазването на мерки да не се събират много хора на закрито и при пряк контакт да се ползват маски, също така дезинфекцията и миенето, ще помогнат на високата температура, сухия въздух и слънцето да унищожим вируса и да спрем разпространението му, така че есента да се пазим само от внос“, заяви той.

„Морето, когато не се въвираме много хора на затворени пространства, е безопасно. Няма страшно да се заразим, освен ако не се съберем 30 души дълго време на място без движение на въздуха. За да се зарази човек трябва да е в контакт с болен човек повече от половин час, на по-малко от 1,5 метра разстояние“, обясни професорът.

Проф. Тодор Кантарджиев каза още, че коронавирусът е намалил своята вирулентност и заболяванията вече не са толкова тежки. Той припомни, че пикът на заразата беше третата част на април. Според него няма да се допусне друг пик.

Антителата не са единственият критерий и единствената защита на човека към коранавируса, добави директорът на Центъра за заразни и паразитни болести.

„При настоящия темп за седмица у нас се изследва 1 човек на всеки 500 души за коронавирус. По думите му това дава ясна представа за разпространение на заразата. България успя да направи достатъчно лаборатории за PCR, отбеляза той. Не само антителата доказват, че човек е имал контакт с вируса“, уточни проф. Кантарджиев.

„Даже и да намаляват антителата в организма, при втори досег с вируса те много бързо се увеличават. При следващ контакт със същото заболяване много бързо се реагира и се образуват антитела. Второто нещо, което трябва да знаем е, че при една част от вирусите, много вероятно и при коронавируса, водещ в защитата е клетъчният имунитет, а не хуморалният, който сме свикнали да търсим при някои бактериални инфекции. Антителата не са единственият критерий и единствената защита на човека към този вирус“, отбеляза той

Проф. Тодор Кантарджиев уточни, че повишаването на броя на заболелите в края на миналата седмица се дължеше на обхващането на контактните лица на няколко клъстерни взрива в Северна и Южна България, както и членове на трудови колективи в предприятия.

Виж още:Проф. Кантарджиев: Рано е за успокоениеЕпидемията затихва, но нищо още не е свършило. Това заяви директорът на Националния център по заразн…Jun 6 2020skafeto.com

loading...