картофи и моркови

Едни от най-обичаните зеленчуци от хората – картофи и моркови, могат да бъдат опасни за определени хора, съобщава известен диетолог. На пръв поглед това звучи абсурдно, но всъщност веществата, съдържащи се в тези продукти могат да бъдат застрашаващи здравето на някои хора.

Кореновите зеленчуци ще бъдат полезни за здравия човек под каквато и да е форма, обаче, болните хора трябва да се консултират с лекар. Диетологът Елена Соломатина разказа на “ Вечер Москва“ за особеностите при яденето на картофи, моркови и репички, предават от zdrave.to.

Суровите кореноплодни зеленчуци, особено тези като репичките, не се препоръчват за употреба в период на заболяване на стомашно-чревния тракт, отбеляза лекарят. Според експерта нишестените храни, като картофи и моркови, при термична обработка могат да навредят на хората с диабет. Варените картофи не се отразяват добре и на тези с наднормено тегло. Морковите при такива хора, напротив, се усвояват по-добре.

Печените картофи съдържат големи количества калий, което понижава кръвното налягане и подобрява работата на сърцето. Суровите кореноплодни са полезни за тези с атеросклероза и рак на дебелото черво. Те ще помогнат за премахването на токсините, ендотоксините и холестерола от тялото.

Картофите (диалектно са известни като компири, барабой и пата̀ти) са многогодишни растения от род Кучешко грозде на семейство Картофови, отглеждани обикновено заради техните съдържащи скорбяла грудки (клубени). Картофите са най-широко отглежданите сред клубеновите растения в света и са на четвърто място по обем на суровата продукция (след ориза, пшеницата и царевицата), но това челно място се дължи на високото съдържание на вода в клубените в сравнение с другите култури. Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е диети и средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!Какво се случва с организма, ако ядем краставици всеки денМного от нас ядат краставици всеки ден. Те са неизменна част от почти всяка салата, а и повечето от …Oct 24 2019skafeto.comКакво се случва, ако пием ечемична вода всеки денЕчемична вода – напитка, която не е особено популярна, но в същото време е изключително полезна за з…Oct 29 2019skafeto.com


loading...