През последните няколко години често ми се появяват киселини и аз ги “гася” със сода. Но съпругата ми смята, че това не трябва да се прави. Права ли е? Защо и с какво може да навреди содата?
Павел Христов, гр. Бургас

Безспорно, недопустимо е “гасенето” на киселините със сода: получава се рязка алкализация на стомаха и след това секрецията се засилва, пишат от zdrave.to. Има много съвременни лекарства, които ефективно се справят с киселините (по-специално, инхибиторите на протонната помпа).

Но тези лекарства се предписват само от лекар. В този случай самолечението е недопустимо! Важно е обективно да се оцени състоянието на стомаха и хранопровода. За да направите това, трябва да бъдете прегледани: възможно е да ви направят гастроскопия, ако е необходимо – биопсия, заедно с други изследвания.

След това лекарят ще ви посъветва какво да направите. А общите препоръки са следните: яжте редовно, без дълги паузи между храненията, съсредоточете се върху протеиновите храни (месо, риба).

За да се усвои такава храна, се изразходва излишъкът от солна киселина. Не яжте през нощта, не носете тесни дрехи и стегнати колани. Това ще намали проявите на болестта.

Често при рефлуксната болест симптомите имитират стенокардия: пациентът се оплаква от болка зад гръдната кост, консултира се с кардиолог и този лекар след това го насочва към гастроентеролог. Друга проява на заболяването е нощната кашлица.

Човек смята, че има проблеми с бронхите или белите дробове, а пулмологът препоръчва консултация с гастроентеролог. Същото важи и за възпаленото гърло, причина за което отново може да е рефлуксът.

Още от Здраве:Помага ли чесънът срещу новия коронавирус?Коронавирусът може да се разпространява и през храносмилателната система, показват последните резулт…Feb 5 2020skafeto.com

Ябълков оцет преди лягане ще промени живота ви. Ето какви ползи има за здравето ниОцетът може да се прави от вино или от ябълки. И двата вида имат своите качества и свойства, а обикн…Feb 6 2020skafeto.com

Откриха тайните рецепти на Ванга срещу диабетБаба Ванга е известна не само с предсказанията, които е правила за България и за света, но и със спо…Jan 27 2020skafeto.com

Кинезитерапевтът Теодор Вълков: Седенето е най-неспецифичната поза за човешкото тялоТеодор Вълков е спортен масажист . Практикува всякакви видове масаж, сред които клaсически, анти-цел…Jan 20 2020skafeto.com

loading...