кихане

Според английска платформа, в която хората сами регистрират симптомите от заболяването си, петте доминиращи симптома при пациенти, заразени с „Делта“ варианта на COVID-19, са главоболие, хрема, кихане, кашлица и болки в гърлото.

Това разказа пред БТВ отоневрологът доц. Тодор Широв. По думите му при неваксинирани обаче доминираща е температурата, има болки в гърлото и хрема, но няма кихане.

„Ако ваксинирани хора започнат да кихат повече от обичайното, добре е да си направят тест за COVID-19“, обясни той.

Според доц. Широв обаче все още няма натрупани клинични данни как протича новият „Омикрон“ вариант на вируса и дали има разлика в симптомите.

Доц. Тодор Широв коментира и защо след преболедуване пациентите трябва да следят обонянието си.

„Между 3 и 8% от хората с COVID инфекция не възстановяват обонянието си. Според изследване на учените от института „Пастьор“ във Франция при пациенти с дълго протичащ COVID и трайна загуба на обонянието една вирусна инфекция остава дълго, след като клиничните симптоми са престанали, дори с месеци. Той предизвиква възпалителни реакции на лигавицата и може би тези хора са по-склонни към повторно заразяване“, смята лекарят.

Заболели, които са загубили обонянието си, могат да спомогнат за неговото връщане като тренират обонятелния си анализатор, както и да приемат витамини от групата А и Е, но е важно и да не правят някои неща, известни в българската народна медицина.

„Например хората си пъхат чесън и лук в носа, които знаят, че гонят вирусите, но това са силно агресивни субстанции, които увреждат носната лигавица“, предупреди доц. Широв.

Лекарят заяви още, че в практиката си не е срещал ваксиниран пациент с тотално загубено обоняние.

Виж още:Експерти и медици: Без паника от Омикрон, ваксините ще действат„Вероятността ваксините за коронавирус да не действат въобще при варианта „Омикрон“ е много малка. М…Nov 29 2021skafeto.com


loading...