климатиците

В климатиците е спасението, когато ударят големите жеги. Оказва се обаче, че както се ни в голяма помощ, така тези уреди могат да бъдат изключително вредни за здравето ни. Добрата новина е, че негативните последици могат да бъдат лесно избегнати, ако се спазват пет златни правила. В противен случай има голяма вероятност да се озовете в лекарски кабинет с някой от следните симптоми – хронично възпаление на синусите, силно главоболие или схванати мускулите.

Първото правило е, че разликата между вътрешната и външната температура не трябва да бъде прекалено голяма. В никакъв случай тази разлика не трябва да е над 7 – 10 градуса. Ако не спазвате това правило, ефектът е много негативен. Първо при промяна на обстановката, независимо в каква посока, организмът изпада в шок, тъй като не може да се адаптира толкова бързо с такава голяма разлика.

Ако пък стоите на студено по-продължително време, то ще навредите на метаболизма си. Кръвообращението се забавя, така че затова и всички други дейности в мускулите, сухожилията и нерви протичат по-бавно.Важно за всички, които ползват климатик. Никога не правете това с него в жегатаПри 40° навън, климатиците не бива да бъдат на по-ниска температура от 30°, иначе рискуваме да стрес…Jul 2 2017skafeto.com

Второто златно правило е да охладите стаята, а след това да изключите климатика

Добре е също така, ако климатикът работи, но ви предстои да напуснете от стаята, да го изключите за няколко минути и чак тогава да излезете. Така тялото ви ще се адаптира по-лесно към разликата в температурите. Непрекъснато работещ климатик е вреден за здравето на бебета и деца, може да им докара възпаление на ушите.

Следващото правило е редовно да почиствате филтрите на климатика. Това трябва да става минимум един път в месеца. Влажната и мръсна подложка е идеална за развитие на вредни микроорганизми, някои от които могат да предизвикат и възпаление на белите дробове. В сезона на използване на климатиците, препоръчително е да се дезинфекцират с подходящо средство.

Четвърто правило – никога струята на климатика не трябва да е насочена директно към човек. Също така, устройството трябва да бъде поставено там, където нищо няма да пречи на въздушния поток.

Петото правило е свързано с енергийната ефективност на уреда. Обърнете внимание на това колко топлина влиза през прозорците през деня с цел икономично да харчите ток. Това е много важно, тъй като климатикът се „бори“ с топлия въздух, така че работи по-силно и следователно харчи повече ток.

В зависимост от силата на слънцето, отваряйте и затваряйте прозорците с цел по-малко топлина да влезе в стаята. С това ще улесните работата на климатика и ще удължите неговия срок на годност, като същевременно и ще спестите ток, а с това и пари.Внимание! Времето се обръща рязко. Климатологът Георги Рачев разкри какъв август ни чака (КАРТА)Времето в Българя се обръща рязко и от големите горещини през последните дни преминаваме в период от…Jul 25 2017skafeto.com


loading...