показателите на кръвното

Кръвното налягане е важен показател за състоянието на сърдечно-съдовата система. То се повишава при ускорена работа на сърцето или/и при свиване на кръвоносните съдове. Сърцето работи в ускорен режим, когато спортувате интензивно, бързате за някъде и подтичвате, намирате се в стресова ситуация – тук се включва и интензивното отделяне на адреналин, който също увеличава като цяло кръвното налягане.

Обикновено, когато тези състояния на организма преминат, то кръвното налягане бързо се нормализира. При професионалните спортисти, пулсът и кръвното налягане бързо се възстановяват, но при тях с времето настъпват много по-рано се наблюдават неизбежните с напредването на възрастта физиологични промени – отслабване на сърдечния мускул, затлъстяване на сърцето…

Непрекъснатият стрес също има подобен ефект.

Неприятно е и ако не спите добре и сънищата ви имат подчертано негативен характер – тогава се появяват т.нар. хормони на страха, пулсът и кръвното се повишават, отделителната ви система се отпуска непроизволно… Същите тези хормони на страха могат да се проявят – и то с пълна сила – и през деня при ситуации, застрашаващи живота ви и този на околните. Накрая – кофеинът също повишава кръвното налягане и кара сърцето да работи в ускорен режим – така че не прекалявайте с кафетата! Нека сега да преминем към кръвоносните съдове – артерии и вени.

Те могат да се свиват и разпускат в резултат от температурните промени на околното среда, както и под въздействието на промените в барометричното налягане. Това, разбира се, е неизбежно, така че ако забележите снижаване на стойностите на горната и долна граница с 15 – 20 единици през горещите летни дни – то това е резултат от топлинното разширение на кръвоносните съдове. Обратно, през зимните месеци, особено при големи студове, кръвоносните съдове се свиват и кръвното налягане се покачва.

Затова обличайте се добре и избягвайте продължително къпане в студени водни басейни. С напредването на годините, гъвкавостта на кръвоносните съдове намалява, но което е по-страшно – върху тях започва отлагане на плаки, вследствие на повишаване на нивото на „лошия“ холестерол. Тези явления се дължат на заседналия начин на живот и системното преяждане, много често с нездравословни храни. При това положение, сечението на кръвоносните съдове намалява, което води да рязко покачване на кръвното налягане – последното пък увеличава риска от инфаркти и инсулти! Затова – водете здравословен начин на живот!

Забележите ли обаче, че стойностите на горната и долна граници на кръвното ви налягане се стесняват, то това сигурно означава зараждащ или вече зародил се проблем в сърдечно-съдовата ви система. Също така, ако обичайните за вашата възраст стойности на горната и долна граници на кръвното налягане започват систематически рязко да намаляват, а пулсът ви необичайно да се забавя, то потърсете незабавно кардиолог, защото това може да е свидетелство за отслабване на сърдечния мускул или друго заболяване на сърцето. В заключение, контролирате кръвното си налягане по-частичко, но не бързайте да се плашите ако забележите вариране на стойностите на горната и/или долната граници в допустимия интервал.


loading...