кръвни съсиреци

Кардиологът Юрий Серебрянски сподели в интервю кои телесни сигнали са аларма за образуването на кръвни съсиреци, предава Здраве.то.

Когато се появи венозен тромб (например с анамнеза за разширени вени), пациентите често посиняват и краката им се подуват.

Това състояние е много опасно. Тъй като от долните крайници кръвен съсирек може лесно да се премести в белите дробове. Ако това се случи, тогава дишането на пациента ще започне да се променя.

„Когато се появи силен задух, има причина да се подозира, че може да има кръвни съсиреци в белите дробове. Ако кръвообращението е нарушено в горния или долния крайник, тогава ръката или крака ви стават бели. Това е опасността там да е настъпил артериален тромб“, отбеляза лекарят.

Експертът предупреди, че сърдечният удар може да е вследствие на тромбоза. В същото време лекарите разполагат само с няколко часа (от четири до шест), за да диагностицират възникналия проблем.

Силната болка в корема може да се появи поради образуването на кръвни съсиреци в коремната кухина. Но тъй като този симптом често се бърка с апандисит и панкреатит, важно е да потърсите квалифицирана помощ възможно най-скоро.

Кардиологът говори и за очна тромбоза, в резултат на която човек може да загуби зрението си: „Ако това е остра тромбоза, тогава внезапно се появява зрително увреждане, появата на воал пред очите. Ако това е хронично заболяване, свързано с атеросклероза на съдовете на ретината, има по-дълъг период от време“.

Още от Здраве


loading...