Кръвното налягане

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Кръвното налягане е един от най-важните човешки показатели и е основен критерий за общото ни здравословно състояние. Много лекари са на мнение, че именно с такава медицинска процедура като измерване на кръвното налягане си струва да започнете изначално търсенето на повечето от първопричините за най-разпространените заболявания.Експертите разкриха кои са най-опасните показатели на кръвното наляганеНашите показатели на кръвното налягане в тялото изразяват общото ни състояние. Налягането на циркули…Aug 20 2019skafeto.com

Общоприетата медицинска норма, която мнозинството хора приемат за най-правилна, е 120 на 80, въпреки че много специалисти не са съгласни с това твърдение. Според редица нови проучвания показателите за кръвното налягане на всеки човек са индивидуални, а то зависи най-вече от сбора външни и вътрешни фактори, които ни влияят. Най-важната предпоставка тук е принадлежността към една или друга възрастова група. Говорейки в числа, за пациенти на възраст от 16 до 20 години лекарите смятат за приемливи показатели на кръвно налягане от 100 на 70 до 120 на 80.

Ако говорим за възрастовата група от 20-40 години, тук показателите варират от обичайното за много хора от 120 на 70 до 130 на 80. За всички хора, чийто възрастов праг е надхвърлил 40, но все още не са достигнали 60-годишна възраст, лекарите казват, че нормата е 140 на 90, а за всички, които вече са над 60 години – от 150 на 90. Всичко под и над допустимото е сигнал за проблем. В по-напреднала възраст по-често срещано заболяване е хипертонията. Високото кръвно увеличава риска от развитие на много болести, включително сърдечносъдовите – с 30%. Всеки, който е диагностициран с високо кръвно налягане, има 7-кратен повишен риск от нарушено кръвообращение и хранене на мозъка и това може да причини инсулт.

В допълнение, такива пациенти са 4 пъти по-склонни да страдат от коронарна болест. Но ниското кръвно е не по-малко опасно – при много пациенти качеството на живот с такава диагноза е по-ниско в сравнение с пациенти с хипертония. Именно затова е важно ежедневно да следим показателите си и да предприемаме незабавни мерки при отклонения, съветват специалистите.

Когато измерването на кръвното налягане не се осъществява от медицински лица, а в домашни условия с наш апарат, често се случват грешки, които ни тревожат без причина.

Ако нямаме възможност специалист да мери кръвното ни, е хубаво да знаем най-основните правила за боравене с апарата, за да свалим вероятността за неверен резултат до минимум. На първо място, е най-важно кръвното да се мери в седнало положение. Трябва да сме в отпуснато състояние. Не трябва в близките часове да сме пили никакво кафе, алкохолни напитки или да сме извършвали тежка физическа активност.

В стаята, в която си мерим кръвното налягане, не трябва да е твърде студено или горещо. Ако страдаме от вегетосъдова дистония, диабет или хипертония, тогава кръвното трябва да се измерва задължително само сутрин и вечер, не в случайно време от деня. По този начин се избягват критичните за пациента спадове. Не бива да забравяме още, че по време на психологическо или физическо напрежение кръвното налягане се повишава, което се счита за нормално, защото се дължи на отделянето на специален хормон адреналин в кръвта. Ако сме под такъв вид влияние, няма място за паника, ако показателите ни не са обичайните.