Новоустановените случаи

Жените под 30 години, които са тежки пушачи, имат наднормено тегло и вземат контрацептиви, трябва да се отнасят с повишено внимание към ваксината на „АстраЗенека“, разясни главният здравен инспектор Ангел Кунчев по БНТ. При тях има най-голям риск за поява на кръвни съсиреци след тази ваксина. Във Великобритания вече обявиха, че на хората под 30 г. ще могат да изберат друга ваксина. Други европейски държави официално обявиха, че „Астра Зенека“ ще се слага само на населението над 60 или 65 г. В България подобно решение няма – има призив лекарите да се отнасят с повишено внимание към жените, предразположени към образуване на кръвни съсиреци. Той очаква до края на април – началото на май ЕС да има общо решение как да се процедира с ваксината, но отново подчерта, че тя е безопасна.

Сертификат за ваксинация ще се дава само след две дози ваксина. Така че няма как хората с една доза „АстраЗенека“ да получат така, ако решат да не поставят втората доза заради някакви опасения.

Кунчев разкритикува хората, които превантивно пият лекарства за разреждане на кръвта преди или след ваксината. Това трябва да се прави само по лекарско предписание, защото може да има тежки последици за здравето, каза той. Според него ситуацията с коронавируса в страната се успокоява и ако има нова вълна, то тя трябва да се очаква през есента или зимата.

Към 1 април – три месеца след началото на ваксинационната кампания, България е успяла да ваксинира едва 9% от най-уязвимата за COVID-19 група – на възрастните и хронично болните. Докато възрастни и хронично болни чакат, през ваксинация вече са минали над 40 000 служители на фирми и институции, определени от някого по непубликувани критерии за част от критичната инфраструктура на страната.

Това става ясно от данните на Министерство на здравеопазването за изпълнението на Националния ваксинационен план към 1 април. Страната ни постави възрастни и хронично болни в четвърта приоритетна група, като преди тях реши да ваксинира с приоритет здравния сектор, учители и социални заведения и служители на критични за страната дейности. Едва този месец след договорените в ЕК допълнителни количества ваксини от „Пфайзер/БиоНТех“ – така наречените ваксини на солидарността, страната ни ще започне приоритетна ваксинация с тях на възрастни над 75 години.

Статистиката за ваксинираните по различните приоритетни фази не са достатъчно детайлни и не отчитат какво точно част от лекари, учители и служители на критични фирми са едновременно и над 65 години. Здравните власти използват този аргумент в подкрепа на тезата, че ваксинираните възрастни са повече от отчетеното за тази фаза от ваксинациите. Пред БНТ Ангел Кунчев заяви, че 50% от всички ваксинирани са над 60 години. Въпреки тези уговорки делът на ваксинираните възрастни и хронично болни силно изостава.

1,5 млн. са българите на възраст над 65 г., а хроничноболните във възрастовата група по данни на МЗ наброяват 300 000 души. От тях поне една доза ваксина са получили 163 521 или 9% от групата. От МЗ твърдят, че други 179 564 на възраст над 60 години са ваксинирани в рамките на някои от другите приоритетни фази и също трябва да се зачетат. Не е ясно защо тук се използва друга възрастова бариера – над 60 вместо над 65 години, която не позволява на практика обработка на данните.

72 177 са ваксинираните в третата приоритетна фаза – тази на критичната инфраструктура, като тази група е втората по многочисленост при проведените ваксинации. Към групата на критичната инфраструктура бяха пришити и представителите на изборната администрация, като по различни данни броят на ваксинираните там се движеше около 26 000. Това се потвърждава и от данните за получилите втора доза при тази фаза – 26 637. Така излиза, че извън изборната администрация като служители на критичен сектор са ваксинирани около 45 000 души. Към тази група бяха добавени и представители на медиите. За обхвата на тази група в Националния ваксинационен план са включени три изречения: „Фаза III: Служители, участващи в поддържане на функционирането на основни за обществения живот дейности. Очакван брой подлежащи: по предварително изготвени списъци“.

При приоритетните групи най-голям е делът на ваксинираните учители и служители и настанените в социални домове. Тук поне една доза са получили 33 801 при общо 112 080 служители в групата. Това прави дял от 30%, но и тук статистиката е условна, защото към групата бяха добавени и университетски преподаватели. Ваксинираните от здравния сектор са 46 597 от общо 243 600 специалисти и помощен персонал – или дял от 19% . В рамките на зелените коридори са ваксинирани други 67 368, които попадат извън приоритетните 5 фази на ваксинационния план, тоест по-млади хора от сектори, които не са счетени за критични.

Виж още:Важно от здравното министерство – ето кога ваксинираните с АЗ трябва да потърсят помощМинистерството на здравеопазването публикува на фейсбук страницата важни указания, свързани с ваксин…Apr 9 2021skafeto.com

loading...