к-19 сърцето

Как К-19 засегна най-важния човешки орган – сърцето? Проучване установи, че вирусът засяга сериозно и бъбреците, освен сърцето и белите дробове. Това стана ясно от експертна дискусия в студиото на Bulgaria ON AIR.

„По болезнен начин разбрахме, че трябва да продължаваме да обръщаме внимание на сърцето, независимо от К-19. 3 месеца преди пандемията беше публикуван огромен обзор относно увреждането на миокарда и увеличаване на сърдечните заболявания по време на епидемия. Предсказа това, което сега наблюдаваме“, коментира кардиологът от „Аджибадем Сити Клиник“ проф. Иво Петров.

„Един от първите драматични случаи беше младо момиче, което е било прието със съмнение за инфаркт и когато я изследват, се оказва, че тя има много тежко увреждане на миокардната тъкан. Това може да имитира миокарден инфаркт. Може да доведе до увреждане на помпената функция на сърцето”.

По думите му трябва да направим всичко възможно с наличните лекарства да помогнем на организма да се справи с инфекцията.

Кардиологът е скептичен относно намирането на лекарство срещу Ковид-19. Но е категоричен, че не трябва да страним от методите, които са доказани от стотици години.

„Вълшебния антибиотик най-вероятно няма да го има. Трябва да обърнем внимание на всички методи на профилактика и лечение“, смята проф. Петров.

Доц. Красимира Христова – кардиолог от Националната кардиологична болница, посочи, че коронавирусът засяга предимно белодробната система, но тя не може да бъде разделена от сърдечно-съдовата система.

„Винаги се намират остатъци от тази прекарана инфекция. Това е вирус, който е непознат, последиците са непознати. Тепърва ще видим какво ще се случва с пациентите, които са се срещнали с вируса“, предупреди тя.

Запитана за лечението на пациентите, кардиологът посочи, че в момента се работи на принципа „проба – грешка“. Не знаем как да предотвратим заразата с вируса, отбеляза доц. Христова

СЗО обяви, че хората между 20 и 40 години разпространяват най-много и най-бързо коронавируса.

Според проф. Петров младите са много отговорни и изпълняват стриктно указанията, когато те не са самоцелни и диктаторски установени.

„Тази нова нормалност вече се случва – животът продължава, но трябва да спазваме уроците, които научихме. Да спазваме дистанция, да имаме необходимите предпазни средства“, каза още той.

Виж още:Проф. Иво Петров би тревога: К-19 води до съществени физиологически нарушенияИма няколко съществени физиологически нарушения, до които К-19 води, не поради някакво въздействие н…Jul 27 2020skafeto.com

loading...