легнем

Сънят е едно от най-важните неща за всеки от нас, тъй като така организмът ни си почива активно и успяваме да презаредим енергията си. Често обаче не успяваме да си легнем навреме или пък просто не успяваме да си набавим достатъчно време сън. По тази причина често имаме проблеми, които се дължат на недоспиване. Затова и днес ви представяме защо е добре да си лягаме до 22:30 часа вечер.

Въпрос: Аз съм на 45 години. Напоследък спя много зле. Свикнах да заспивам след полунощ и ако си лягам рано, се събуждам посред нощ и не мога да заспя. Измервам фазите на съня с помощта на смарт часовник и забелязах, че дълбокият сън трае един час и половина до два часа. Това достатъчно ли е, ако средно спя седем до осем часа?
Станимира Георгиева, гр. Сливен

Явно сте нарушили собствените си биологични ритми и те трябва да бъдат възстановени. Всички т.нар. “сови” (тези, които си лягат след 24:00 ч.) са изложени на риск от сърдечносъдови, ендокринни, неврологични или свързани с възрастта невродегенеративни заболявания, пишат от zdrave.to. През нощта, във фазата на дълбокия сън (най-добре е да започне час и половина преди полунощ), в мозъка протичат най-важните биохимични процеси, произвеждат се хормони и се натрупва енергия за следващия ден. Ако организмът ни не се справя редовно с тази задача, започват проблеми в работата му.

Общоприето е правилото за нощен сън да се отделят около осем часа. Но дълбокият сън трябва да продължи приблизително също толкова време, колкото и повърхностният – около четири часа. А при вас продължителността му е два пъти по-малка. Има такива устройства – акселерометри. Техните сензори записват фазите на съня чрез движението на ръцете. Но най-точният метод за запис на сън е полисомнографията. Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е диети и средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!7 храни, които ще ви помогнат да подобрите съня сиПълноценният сън (повече от 7 часа) ни помага да се чувстваме свежи и готови за предстоящия ден, но …Oct 31 2019skafeto.com


loading...