Магнезият е може би един от най-подценяваните минерали. Все още никой не си е задал за цел да го популяризира, чрез простички асоциации, както например калият с бананите, калцият с костното здраве, натрият с кръвното налягане и т.н. И въпреки това, магнезият е изключително необходим, а според редица лекари и учени, е дори най-важният елемент за човека.

Магнезият играе важна роля в множество физиологични процеси, отговорни за правилното взаимодействие между органи и системи. Участва в над 300 ензима, свързани с метаболизма на въглехидратите, производството на енергия, както и регулирането на калций, мед, цинк, калий, витамин D и т.н.

Освен с всичко останало, този макроелемент е особено важен и за правилното функциониране на сърдечно-съдовата система. Той подпомага функцията на сърцето и поддържа нормалния сърдечен ритъм. В комбинация с витамин B1 (тиамин) взима пряко участие и в работата на един от най-важните мускули – сърдечният.

Магнезият взима пряко участие и във формирането и здравината на костите. Адекватният му прием в комбинация с витамини от групата В е необходим за доброто функциониране на нервната система. Затова липсата му в организма може да бъде причина за редица нарушения.

За съжаление обаче, точно дефицитът на магнезий е един от най-често срещаните в нашето съвремие. Причините са доста и комплексни. Магнезият бива губен чрез пот, от стрес (физически или психически), при нерационално хранене и т.н.

Най-чести симптоми за дефицит на магнезий:

  • Болезнени мускулни схващания (крампи)
  • Сърдечни ритъмни нарушения
  • Лесна уморяемост
  • Раздразнителност
  • Липса на здравословен сън

За да може тялото ни да функционира правилно и да бъдем жизнени и енергични, във всяка възраст ни е необходим магнезий!

И тъй като навременната профилактика  и грижа са от първостепенно значение препоръчваме Допелхерц актив Магнезий + Калций!

Магнезият, без който не можем!

loading...