https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Един от всеки трима българи е с високо кръвно. Доскоро това беше твърдо проблем на по-късната възраст, но през последните 20-ина години расте делът на младите хипертоници, дори и случаите сред деца. Това обяснява защо над 1,5 милиона българи редовно си мерят кръвното вкъщи. Често обаче го правят погрешно или се ръководят от остарели граници за нормалните стойности, показва опитът на лекарите. В миналото за нормално се смяташе артериално налягане 120/80 мм живачен стълб, в последните години тази мярка се промени значително и за хипертония при възрастния човек говорим, когато трайно се отчита налягане над 140/90. Тези таргетни стойности бяха доказани с множество изследвания и вече са стандарт.
Всяко мускулно напрежение води до повишаване на стойностите на кръвното, затова човек трябва да си даде поне 5 минути покой преди и по време на измерването. Няма да е реално отчитането и след тежки упражнения или физически труд, ако човек наскоро е пил кафе или е пушил. За точно отчитане на артериалното налягане е важна и позата – човек трябва да е легнал или да е седнал с крака, опрени на пода и облегнат гръб.Бай Добри от Костенец помогна на хиляди хора да изхвърлят лекарствата за кръвно налягане!Искате да се отървете от високото кръвно без помощта на скъпи лекарства с ненапълно изяснени странич…Aug 22 2017skafeto.com

Най-добър вариант е измерването на мишницата. За предпочитане е маншетът да се поставя на голо, плътно прилегнал, 2-3 см над лакътната сгъвката – горе-долу на нивото на сърцето.
За по-точно отчитане стремежът е маркучите да минават през средата на ямката. Първият чут тон по време на „изпускането“ на въздуха от маншета е систолното (горното) налягане, а когато след това тоновете станат недоловими, се отчита диастолното (долното) налягане. Първото е натискът от кръвта в артериите, докато сърцето се свива, за да я изпомпва. По-ниското число отразява налягането в съда, докато сърцето „почива“ между 2 усилия. Единично измерване на над 140/90 не означава автоматично хипертония, за проблем се говори, когато се потвърди при многократни измервания на една и съща ръка, при повтарящи се измервания с един и същи апарат, уточняват кардиолози. Стойностите може да се проследят с апарат холтер в рамките на денонощието или вкъщи чрез многократно обикновено измерване в различните часове и състояния.

Наред с пулса, дишането и телесната температура кръвното налягане е основен жизнен показател. Затова е особено важно при измерването да бъдат избегнати факторите за фалшиво повишено артериално налягане. Колкото и да е странно, такъв риск може да е меренето на кръвното в лекарския кабинет. В много проучвания и в реалната медицинска практика е доказано, че самото ходене на лекар и очакването да чуем „присъдата“ болни ли сме повишава кръвното ни. За това има и специален термин – хипертония от бялата престилка. Това е причината да се препоръчва мониториране вкъщи, но е важно да се спазват описаните основни правила. Кръвното се повишава от много фактори – натрупване на плаки в съдовете, стрес, страх, вълнение и др. Точното отчитане е от значение, тъй като хипертонията дълго може да не дава симптоми и да бъде открита постфактум при тежък инцидент като инфаркт или инсулт.
Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е диети и средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!
Източник retro.bgТаблица със стойности: Какво е нормалното кръвно налягане според възрастта?Кръвното налягане на всеки човек трябва да бъде в рамките на определени граници, за да бъде той здра…Jun 4 2017skafeto.com


loading...