минералните води

Със затоплянето на времето минералните води стават все по-популярни, но някои от тях не са толкова безопасни за здравето ни. Как да утолим жаждата си правилно, обясни руският диетолог Сергей Обложко, пише Труд, цитирайки РИА Новости.

В жегата в човешкото тяло е възможно нарушение на водно-електролитния баланс. Можете да го възстановите с помощта на минерална вода, но не всяка минерална вода е подходяща за по-честа употреба, предупреди лекарят.

Той обясни, че по света е обичайно минералните води да се разделят на трапезни и лечебно-профилактични. Последните трябва да се консумират по препоръка на специалист и само в определени дози, в противен случай вместо полза те ще нанесат вреда.

„Лечебните високоминерализирани води трябва да се пият само по съвет на лекар. Трябва да обърнете внимание на това, тъй като минералната вода може да бъде с много различен химически състав. Има минерални води, които в големи количества могат да навредят на здравето ви. Може да се стигне до болки в червата, неочаквано разстройство или нарушение на водно-електролитния баланс в тялото“, каза той.
Трапезните минерални води са подходящи за ежедневна употреба, но не е препоръчително напълно да се премине към тях и да се откажем от обикновена питейна вода, отбеляза диетологът.

„Трапезната минерална вода попълва недостига на електролити и ви позволява по-добре да утолите жаждата си. Но минералната вода не замества обикновената питейна вода напълно, защото се абсорбира от червата по различен начин. Не е нужно да преминавате напълно към минерална вода, за да утолите жаждата си”, съветва Обложко.

Виж още:Ясно е къде е най-лековитата минерална вода в България (Снимки)България е страна, в която има изключително голям брой минерални извори. Това не само ни дава възмож…Sep 26 2019skafeto.com

Проф. д-р Борис Бойкинов разби брадат мит: Спрете да давате минерална вода на децата, не им носи никаква ползаОстрият нефрит и детската нефроза са сред най-често срещаните бъбречни заболявания при малките пацие…May 2 2018skafeto.com

Минерална вода, която лекува куп болежки, блика в търновско село, качествата й са като в Швейцарските АлпиМинералните извори са едно от неизчерпаемите природни богатства на България, за които могат да ни за…Sep 28 2017skafeto.com

loading...