https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Повечето хора вярват, че ако продуктът е с изтекъл срок на годност, не трябва да го използват за хранене. Това обаче не е така.

Скот Наш решил да експериментира, като яде храни с изтекъл срок на годност.
Ето ги и резултатите от този необичаен експеримент, които със сигурност ще ви изненадат.
Началото на експеримента
Един ден Скот случайно открил забравена кофичка от кисело мляко на рафта в хладилник. Срокът на годност на този продукт изтекъл преди шест месеца! Той установил, че консумирането му не е вредно за здравето на мъжете, съобщава zdrave.to. Скот решил да продължи експеримента си. Цяла година той ял храната с изтекъл срок: мексикански питки, масло, сметана и месо. Нито една от тези храни не е довела до влошаване на здравословното му състояние.
В допълнение, мъжът разказа в социалните мрежи за един интересен случай. Скот открил мухъл на повърхността на парче масло. Наш отстранил разваления слой и използвал маслото, за да сготви. Мъжът казва, че всеки гост, който дойде в дома му, ще бъде гощаван с поне един продукт с изтекъл срок на годност.Прозорец на храненето: Японската диета, която спечели Нобелова наградаЯпонската диета е разработена от група учени от Страната на изгряващото слънце, начело с нобеловия л…Nov 27 2018skafeto.com

Може би хората не трябва да обръщат толкова внимание на датата, посочена на опаковката?
Служителите на училището по обществено здраве в Блумбърг проведоха проучване, в което изследваха 1029 възрастни. Учените установили колко често хората изхвърлят храна с изтекъл срок на годност. Оказва се, че 84% от респондентите понякога са взимали решение да изхвърлят храна, която според датата, посочена на опаковката, е непригодна за консумация.
37% от хората редовно извършват такъв акт и го смятат за напълно нормално. Обикновено се хвърлят сурово пилешко месо и други месни деликатеси. Зърнените закуски, консервирани храни и сирене се хвърлят по-рядко. Убеждението, че датите на опаковките влияят върху качеството на продуктите, е често срещано явление. В резултат на това хората изхвърлят храна, която е напълно приемлива за ядене.

Как тогава да се определи качеството на продукта?
Анджела Гьорген, специалист по хранене в Медицински център MedStar, казва, че човек трябва да разчита на своите сетивни възприятия. Дори ако срокът на годност на храната не е изтекъл, но тази храна изглежда и мирише необичайно, има неприятен вкус, то трябва да бъде изпратена в кошчето. Този принцип е възприет като основа за Скот Наш при провеждане на своя експеримент.
Скот се фокусирал предимно върху миризмата, външния вид и вкус на храната. Очевидно, през цялата година не е допускал грешки.Радка Ракова от Панагюрище: Забравих болестите със здравословно храненеД-р Людмила Емилова представя своята поредица на дълголетието. Тя е лекар с три специалности – вътре…Jan 21 2019skafeto.com