нагряване на тютюн

Пушачите, които преминават на устройства с нагряване на тютюн са по-малко изложени на вредни вещества от тези, които продължават да пушат цигари. Това е заключението от научен преглед, който обхваща данни от 11 проучвания сред над 2600 души, предава Труд.

В анализа, публикуван от John Wiley & Sons, Ltd. от името на The Cochrane Collaboration, се уточнява, че най-ниски нива на излагането на вредни вещества все пак се отчитат при хората, които напълно са спрели да употребяват цигари и тютюневи изделия, но все пак най-вредно си остава пушенето.

По-ниското излагане научният преглед констатира за редица вредни вещества, свързани с развитието на онкологични, сърдечносъдови и респираторни заболявания.

„Това означава, че е възможно преминаването от цигари на нагреваеми тютюневи продукти да намали шансовете за развитие на тези диагнози, но все още няма достатъчно данни, за да твърдим това със сигурност. Всички проучвания са с кратка продължителност, а за развитието на заболявания, свързани с пушенето, е необходимо повече време“, посочват изследователите.

Повечето вредни последствия от цигарите, които убиват половината от редовните пушачи, се дължат на вдишването на токсични вещества, които се отделят при горенето на тютюна. В нагреваемите тютюневи изделия като IQOS и lil.SOLID 2.0 горене липсва, а вместо него тютюнът се нагрява и не се отделя дим, в който се съдържат опасните вещества.

Така пушачите, които не могат да спрат никотина, могат да заместят цигарите с много по-малко вредна от тях алтернатива. В страните, в които нагреваемите тютюневи изделия вече са масово решение за отказ от пушенето, вече има и положителни резултати.

Един от примерите е Япония, където IQOS навлезе на пазара през 2016 г. и намали драстично дела на пушачите. 22% от тях употребяват електронното устройство, а последните данни сочат, че Япония отчита и намаляване на хоспитализациите в страната след масовия преход към бездимна алтернатива на пушачите.

Две японски проучвания, в които се изследва промяната в продажбите на цигари след навлизането на IQOS установяват, че спадът в продажбите на цигари се ускорява след пускането на устройството на пазара. Това според анализаторите показва, че нагреваемите тютюневи продукти може да са заместител, а не допълнение на цигарите.

Електронните цигари и нагреваемите продукти – какво показват изследванията?

Научните данни тепърва се увеличават и дават все по-ясни доказателства за обществените ползи от бездимните алтернативи на цигарите спрямо продължаващото пушене. Докато за IQOS все още няма категорично дълготрайно проучване, което да посочва дали освен за намаляване на вредата пушача може да го използва и за отказ на цигарите, то за електронните цигари доказателствата от независими проучвания се увеличават всяка година. Причината е в много повечето време, в което е-цигарите са на пазара и има възможност за тяхното изследване.

И при двата продукта, вредата е намалена заради липсата на горене – при IQOS устройството нагрява стик с тютюн, а при електронната цигара – течност, която съдържа никотин.

За разлика от нагреваемите тютюневи продукти, вече има доказателства, че електронните цигари помагат на хората да спрат да пушат горимите цигари.
„Слонът в стаята е вредата от пушенето. Цигарите убиват повече хора от Covid – 19q но все още се продават. Вредата от тютюнопушенето не е нова и следователно не е вълнуваща, докато доказателствата от електронните цигари са нови и следователно вълнуващи. Има 2 различни начина за тестване дали електронните цигари помагат на пушачите да се откажат: електронни цигари в сравнение с никотин заместваща терапия и никотинови електронни цигари в сравнение с неникотинови електронни цигари. И двете показват наистина ясно увеличение на броя на хората, отказващи цигарите с помощта на никотиновите електронни цигари“, казва Джейми Хартман – Бойс, анализатор от Cochran по въпросите на контрола на тютюна и намаляването на вредата.

„Тези доказателства растат непрекъснато и засилват увереността ни в тези анализи.
Така че всеки път, когато говорим за електронни цигари, и особено когато говорим за нови доказателства, трябва да говорим за вредите от тютюнопушенето. Това е важно, защото не може да продължи да бъде игнорирано“, казва Хартман – Бойс.

През 2020 г. Агенцията за обществено здраве на Англия посочи електронните цигари в комбинация с психологическа подкрепа като най-успешният метод за спиране на тютюнопушене според статистиката на здравните си власти. От около месец лекарите във Великобритания дори вече имат официална процедура и инструкции как да подхождат с пациентите – пушачи, които да посъветват да преминат към по-малко вредната алтернатива от цигарите.

Употребата на нагреваеми тютюневи продукти засега остава по-рядко срещана в Обединеното кралство и САЩ, където пазарът на електронни цигари е добре развит, години преди навлизането на устройствата за нагряване на тютюн.

На другия полюс е Япония, където независимо от доказаните ползи за общественото здраве от бездимните алтернативи като IQOS на собствената им територия, страната налага ограничения, които на практика водят до забрана на продажбите на електронни цигари.

В търсене на по-малката вреда от пушенето

Тютюневите компании твърдят, че от десетилетия търсят по-малко вредна цигара. Някои опити за такава, включително въвеждането на дупчици за вентилация при цигарените филтри, по-скоро им навредиха.

Електронната цигара е първата никотинова немедицинска алтернатива на цигарите, която се харесва на голям брой пушачи по света. Но електронните цигари не съдържат тютюн и много производители не са обвързани с цигарените компании. Вместо това много тютюневи компании насочиха усилията си за разработване на устройства за нагряване на тютюна – пазар, който те могат да контролират в по-голяма степен чрез патенти.

През 2014 г. с въвеждането на IQOS от Филип Морис Интернешънъл на пилотни пазари, продажбите бързо се увеличиха в Япония и Южна Корея, а другите тютюневи компании представиха свои електронни устройства за нагряване на тютюн. Сред най-популярните такива устройства към днешна дата са glo на Бритиш Американ Табако и Ploom на Джапан Табако Интернешънъл.

Голяма част от проучванията на безопасността на нагреваемите тютюневи продукти са на Филип Морис Интернешънъл, които подадоха заявление да се разреши продажбата на IQOS в САЩ като тютюнево изделие с „намалено излагане“ и „намален риск“. През 2019 г. САЩ издадоха разрешение системата за нагряване на тютюн да се предлага като изделие с намалено излагане на риск. В прегледа си американските власти се произнесоха, че „пълното преминаване от конвенционални цигари на системата IQOS значително намалява излагането на организма на вредни и потенциално вредни вещества“.

Заявлението за намален риск не бе уважено, защото „няма достатъчно доказателства в подкрепа и на двете твърдения за намален риск от развитие на заболявания, свързани с пушенето и за намален риск от вредно въздействие”. Необходими са още доказателства, за да сме сигурни как нагреваемите тютюневи продукти влияят на човешкото здраве.

Виж още:Имунолог би тревога: По-внимателно с пиенето на кафеКафето е може би най-употребяваната напитка в света. Ежедневно я консумираме за ободряване. Тя обач…Feb 1 2022skafeto.com


loading...