Снимка: Pavel Danilyuk from Pexels

Най-вредните храни обикновено се свързват с ресторантите за бързо хранене. Истината е, че има продукти, които може да намерим почти навсякъде, но всъщност са много опасни за здравето ни.

Оказа се, че продуктите, които удължават живота имат положително влияние и върху околната среда, пишат от zdrave.to. Беше установено, че пълнозърнестите храни, плодовете, зеленчуците, ядките и зехтинът са най-полезни. Червеното месо оказва най-негативно влияние както върху здравето на човека, така и върху околната среда. Това съобщава в проучване на англо-американска група учени.

Като част от своя проект учени от Университета в Оксфорд (Обединеното кралство) и Минесота (САЩ) разделиха храните на 15 групи. Разглеждайки резултатите, те обръщат внимание на факта, че девет от 15 рискови фактора за увеличаване на заболеваемостта от диабет, храносмилателен рак, коронарна болест на сърцето и инсулт са свързани с неправилното хранене.

За да анализират въздействието на продуктите върху околната среда, експертите са използвали индекса AREI, който оценява частта въз основа на показатели като емисии на парникови газове, земя за производство, търсене на вода, замърсяване на околната среда по време на производството и редица други.

Оказа се, че здравословните продукти почти не вредят на околната среда. Зърнени храни, плодове, зеленчуци, ядки и зехтин показаха най-добри резултати. Техният AREI индекс бил по-малък от четири единици на порция.

– Рибите, които са свързани със значително увеличаване на риска от смъртност, имат AREI 14 на порция. Храните, които увеличават риска от смърт повече от други, имат различна степен на отрицателно въздействие върху околната среда. Най-високият AREI е за необработено червено месо – 73 единици на порция, се казва в проучването. Освен рибата, средните позиции за вредност бяха присъдени на домашните птици и млечни продукти. Яйцата, както се оказа, също могат да повлияят негативно на здравето, като червеното месо. В същото време те са три пъти по-малко вредни за околната среда.

Обобщавайки, учените призоваха хората да намалят употребата на вредни за здравето и околната среда продукти и да включат в диетата си повече зърнени храни, плодове, зеленчуци, ядки, боб, риба и растителни масла. Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е диети и средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!

Вижте още:
Енджи Касабие разкри как да слабеем без диети и коя е най-вредната хранаКрасивата д-р Енджи Касабие представи пред журналисти новия си проект, по който работи заедно с вирт…Feb 25 2019skafeto.comСтана ясно защо имаме нужда от вредна хранаВсеки от нас е изиптвал нужда от вредна храна. Това са онези моменти, когато съвсем целенасочено си …Oct 25 2019skafeto.com


loading...